«Συναγερμός» έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στην Καρδίτσα, λόγω της διαρκούς αύξησης από κορακοειδών, κυρίως χαβαρόνια (Corvusfrugilegus) σε αλσύλλια αλλά και μεμονωμένα δέντρα εντός και εκτός της πόλης.
Συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου, ειδικά στο άλσος «Παυσίλυπο», καταγράφηκαν περισσότερες από 300 ενεργές φωλιές χαβαρονιών, σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως τονίζει ο δρ Περικλής Κ. Μπίρτσας, καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας, στην Καρδίτσα και στις γειτονικές περιοχές, περισσότερα από 700 χαβαρόνια δημιουργούν προβλήματα (όχληση, απόθεση περιττωμάτων, ρύπανση κ.α.) και «απειλούν» τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαβαρόνια είναι είδος κορακοειδών που φώλιαζε στην Ελλάδα πριν από τη δεκαετία του 1960, ενώ από τη δεκαετία του 2000 επαναφωλεοποίησαν με αυξητικές και επεκτατικές τάσεις.
Οι φωνές των κορακοειδών καθιστούν ανυπόφορη την παραμονή στο πάρκο «Παυσίλυπο» και σε γειτονικές περιοχές, ενώ η συσσώρευση, μάλιστα, μεγάλων ποσοτήτων περιττωμάτων και η συχνή εύρεση νεκρών ατόμων κορακοειδών σε περιοχές που δραστηριοποιούνται παιδιά και κατοικίδια, εγκυμονούν κινδύνους για μετάδοση παθογόνων και εμφάνιση ασθενειών.
Λόγω εκκόλαψης αυγών και ανάπτυξης των νεοσσών των κορακοειδών, διευκρινίζει ο ίδιος, παρατηρούνται νεαρά άτομα να βρίσκονται στο έδαφος, λόγω πτώσης από τις φωλιές, με αποτέλεσμα οι γονείς τους να προσπαθούν να τα προστατέψουν και να επιτίθενται σε πολίτες που τυχαίνει να τα πλησιάσουν.
Η εμφάνιση των κουνουπιών και η συνύπαρξη των κορακοειδών εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης περιστατικών προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο καθηγητής τονίζει ότι «αυτήν τη χρονική στιγμή, και όσο εξελίσσεται η αναπαραγωγική διαδικασία των κορακοειδών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης κορακοειδών και πρόληψης επιπτώσεων, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αναμένεται να προκληθούν από τον υπερπληθυσμό των ειδών κορακοειδών εντός του αστικού ιστού της πόλης της Καρδίτσας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ