Ηλεία: Δεκάδες στρέμματα καμένης γης καταπατήθηκαν

Ηλεία: Δεκάδες στρέμματα καμένης γης καταπατήθηκαν Facebook Twitter
4

Την έκθεση Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει σήμερα το enet.gr σχετικά με τις καταπατήσεις των καμένων δασικών εκτάσεων της πυρκαγιάς στην Ηλεία το 2007.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ένα χρόνο μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεφύτρωσαν από το πουθενά μέσα στα καμένα δάση ελαιώνες και ιδιοκτησίες, πολλές από τις οποίες μέσα σε μια νύχτα μεγάλωναν κατά δεκάδες στρέμματα.

Τα όσα συνέβησαν τότε στην πυρόπληκτη Ηλεία επιβεβαιώνει και περιγράφει με ξεχωριστό τρόπο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 11 Απριλίου 2011, με θέμα «Δράσεις ΥΠΕΚΑ για την προστασία καμένων δασικών εκτάσεων στην Πελοπόννησο».

Όπως αναφέρει η τότε ανακοίνωση:

«Με πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των ελαιόδεντρων που φυτεύτηκαν παράνομα στις καμένες δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εντείνει τις προσπάθειές του για την προστασία της περιοχής και την ταχεία επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ πυρκαγιάς κατάσταση. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών που ο σχετικός νόμος προβλέπει, οι οποίες θα διαχειριστούν το θέμα, προβαίνοντας στην άμεση απομάκρυνση των ελαιόδεντρων, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων της περιοχής».

Στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ εστίασε στην πυρόπληκτη Ηλεία και ανέφερε:

«Υπενθυμίζεται ότι μετά από καταγγελίες στα Δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας, και αφού διενεργήθηκαν έλεγχοι, προέκυψε ότι έγιναν καταπατήσεις σε δασικές περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα μέσα σε δασικές εκτάσεις με σκοπό την επέκταση όμορων χωραφιών. .

Με αυτή απευθυνόταν προς όλα τα δασαρχεία της χώρας, τονίζοντας ότι όχι μόνο οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις κατεδαφίζονται υποχρεωτικά με απόφαση της οικείας περιφέρειας, αλλά και ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις που η επέμβαση αφορά και στη φύτευση μη δασικών φυτών που εμποδίζουν την αναγέννηση του δάσους».

 

Η εφημερίδα «Κ.Ε» αναφέρεται και στις αποκαλύψεις που έκανε τον Οκτώβριο του 2010 η WWF. Σύμφωνα με έρευνα 235 πυρόπληκτα 235 πυρόπληκτα χωριά στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, κατέγραψαν 70 ύποπτες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, επεκτάσεις καλλιεργειών και εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, και έστειλαν τις σχετικές αναφορές στα αρμόδια δασαρχεία για εξακρίβωση. Επίσης στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η μηνυτήρια αναφορά της εφημερίδας το 2008 στον εισαγγελέα Πύργου σχετικά με τις καταπατήσεις στις καμένες εκτάσεις της Τραγάνας.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Στην απολογία της, η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δηλώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παιδιά της
LIFO NEWSROOM
Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ελλάδα / Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ο 47χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συγκρατούμενούς του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής
LIFO NEWSROOM
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Ελλάδα / Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στα Ιωάννινα και 40 ημέρες μετά εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή που φοιτούσε
LIFO NEWSROOM