Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει σε τιμολόγια και ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει σε τιμολόγια και ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας αναμένεται από αρχές Αυγούστου, οπότε θα φανεί το πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και η απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε χθεσινή συνάντηση με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αναφέρθηκε στην λειτουργία του νέου μηχανισμού και την απάλειψη της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που χαράσσει τις νέες κατευθύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος που μαζί με την εφαρμογή του πλαφόν αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των τιμολογίων χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα για την αγορά της λιανικής.

Ο λόγος είναι ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, που έχουν αυξηθεί ξανά, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους λογαριασμούς με την διαφορά ότι αυτό θα γίνεται ανά μήνα όπου θα καθορίζεται η τιμή της κιλοβατώρας.

Το πλεονέκτημα των νέων μέτρων είναι η ευχέρεια που δίνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο νόμος να εγκαταλείπουν τα ακριβά τιμολόγια ενός παρόχου και να επιλέγουν τα πιο ελκυστικά χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πέναλτι στις εταιρείες.

Το νέο καθεστώς μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ωστόσο στους λογαριασμούς θα φανεί ένα μήνα αργότερα, και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, εκτός και αν αποφασιστεί να παραταθεί με απόφαση υπουργού. Από τα νέα τιμολόγια των παρόχων θα απαλειφθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον επόμενο μήνα.

Οι  προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ώστε να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι καταναλωτές.

Η πρώτη αναφορά από τους προμηθευτές για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Στα νέα τιμολόγια δίπλα στο πληρωτέο ποσό θα αναφέρεται και η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος της κρατικής στήριξης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ