Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών σε διάφορα υπουργεία των κυβερνήσεων του κόμματος, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 80 ετών.
Η Βάσω Παπανδρέου ήταν η πρώτη Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΟΚ, όμως ως γυναίκα έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος, όταν το επισκέφτηκε το 1998, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες, που είχε επιβάλει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όπως έχει εξιστορήσει το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης Βάσως Παπανδρέου, Παναγιώτης Λούσκος:
«Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του 98, να συμμετέχω σ εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στο Ιράν και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μερικές αναμνήσεις μου».
Όπως διηγείται ο κ. Λούσκος: «Η Ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες. Η κάθετη άρνηση της Βασως Παπανδρεου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στην χωρα τους, οδηγησε σε μια διαπραγματευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεια στην Αθήνα.
Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε, υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι' αυτή την είσοδο στο Ιράν, χωρίς την σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση. Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε, σε ξένη επισκέπτρια, για πρώτη φορά.
Η πτήση ειχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την αφιξη μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος, τέσσερις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι, εισήλθαν εντός του αεροσκάφους, κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριων γυναικών. Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους Φρουρούς της Επανάστασης τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας, όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας, από τους πάνοπλους, που ουτε το πρόσωπο τους είχαμε δει ΠΟΤΕ.
Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης, πάρα μονο σ ένα γεγονός.
Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησης μας. Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο συνοδεία πάντα των φρουρών της επανάστασης, όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό: οι 4 Φρουροί της Επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.
Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες.
Αγκάλιασαν την Βάσω Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της, λέγοντας το «πόσο σημαντικό και συμβολικό» ήταν γι αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στην χώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος».