Για την υγειονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας μίλησε σε ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Το πέρασμα της κακοκαιρίας, έχει προκαλέσει λιμνάζοντα νερά σε εκτεταμένες περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Αγαπηδάκη τόνισε ότι «όλα τα στάσιμα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένα».
«Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία: προσωπική υγιεινή, για να μαγειρέψουμε ακόμα και για εργασίες στο σπίτι», σημείωσε και πρόσθεσε πως «στις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού».
«Μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό είναι ασφαλές, θα πρέπει να πίνουν εμφιαλωμένο νερό», είπε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι εξ ίσου σημαντικό «να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα ή να αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν στις λάσπες. Όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά και νεκρά ζώα».
«Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα είναι σημαντικό να ειδοποιούν τις αρχές για να προχωρούν οι διαδικασίες καύσης και ταφής. Γίνεται ήδη εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων τόσο σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και διάσπαρτα», είπε.
Παράλληλα, οι πολίτες που επιστρέφουν στα σπίτια τους και ξεκινούν να τα καθαρίζουν θα πρέπει, σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, να έχουν υπ' όψιν ότι στη λάσπη μπορεί να υπάρχουν μέσα νεκρά ζώα και φερτά υλικά. Ως εκ τούτου, απαιτείται «ειδικός εξοπλισμός, αδιάβροχα και γαλότσες» ενώ χρειάζεται προσοχή και για «γυμνά» καλώδια ηλεκτρισμού.
«Το εργαστήριο δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Αν έχετε συμπτώματα όπως εξανθήματα, βήχα, πονοκέφαλο, εμετό και διάρροια απευθυνθείτε αμεσως στις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής σας» σημείωσε η υπουργός.
Σχετικά με τα κουνούπια η κα Αγαπηδάκη δήλωσε ότι «έχουμε εγκαταστήσει σημεία δειγματοληψιών για να ξέρουμε ακριβώς το είδος που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές. Παρακολουθούμε την κατάσταση».