«Καλύτερα χωρίς κέρατο παρά νεκρός»-Ζωολογικός κήπος της Ευρώπης κόβει τα κέρατα των ζώων για να τα προστατεύσει

«Καλύτερα χωρίς κέρατο παρά νεκρός»-Ζωολογικός κήπος της Ευρώπης κόβει τα κέρατα των ζώων για να τα προστατεύσει Facebook Twitter
Ο Παμίρ, ένας ρινόκερος 10 ετών που ζει σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας, υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης του κεράτου του
0

Φανταστείτε να επισκέπτεστε έναν ζωολογικό κήπο στην Ευρώπη και να αντικρίζετε ρινόκερους χωρίς τα κέρατά τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον κίνδυνο της λαθροθηρίας. Η πρόταση μοιάζει να μη βγάζει νόημα γιατί πώς θα μπορούσε άλλωστε ένα ζώο που ζει σε αιχμαλωσία να κινδυνεύει από παράνομο κυνήγι; Κι όμως, εν έτει 2017 κατεγράφη ένα πρωτοφανές περιστατικό στο Παρίσι που αναθεώρησε σχεδόν όλα πιστεύαμε για τη βαρβαρότητα των ανθρώπων εναντίον των ζώων.

Στις 7 Μαρτίου, λαθροκυνηγοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν λευκό ρινόκερο σε ζωολογικό κήπο του Παρισιού και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο, έκοψαν και πήραν το κέρατό του. Το πρωτοφανές περιστατικό, που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην Ευρώπη, συνέβη στον Thoiry Zoo, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τον τεσσάρων ετών ρινόκερο, Vince, ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, νεκρό μέσα στον περιφραγμένο χώρο που ζούσε. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Le Parisien, ο ρινόκερος πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι.

«Καλύτερα χωρίς κέρατο παρά νεκρός»-Ζωολογικός κήπος της Ευρώπης κόβει τα κέρατα των ζώων για να τα προστατεύσει Facebook Twitter

Χθες, ο ζωολογικός κήπος της Τσεχίας ξεκίνησε να αφαιρεί τα κέρατα από τους 21 ρινόκερους που «φιλοξενεί» ως μέτρο προφύλαξης μετά το περιστατικό στο Παρίσι.

Ο ζωολογικός κήπος Dvur Kralove, 70 μίλια βόρεια-ανατολικά της Πράγας, έχει τέσσερις σπάνιους λευκούς ρινόκερους και 17 μαύρους στη μεγαλύτερη ομάδα του είδους στην Ευρώπη.

Ο Διευθυντής Přemysl Rabas δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πρόσθεσε πως ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός. «Η ασφάλεια των ζώων είναι το πρώτο μας μέλημα. Ένας ρινόκερος χωρίς κέρατο είναι σίγουρα μια καλύτερη επιλογή από ένα νεκρό ρινόκερο.».

Ο ζωολογικός κήπος είπε ότι η διαδικασία είναι ανώδυνη για τα ζώα, έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας και πως σταδιακά το κομμένο κέρατα θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.

Ο 10χρονος Pamir, ήταν ο πρώτος που τη Δευτέρα υπεβλήθη στην επέμβαση η οποία κράτησε μια ώρα και ολοκληρώθηκε επιτυχώς όπως ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος.

Τα κέρατα θα αποθηκεύονται αρχικά σε ένα «ασφαλές μέρος» έξω από το πάρκο ενώ το παράδειγμα του ζωολογικού κήπου της Τσεχίας αναμένεται να ακολουθήσει και αυτός του Βελγίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ