Καμπανάκι από τους οικολόγους: «Το αλάτι για εκχιονισμούς έχει και αρνητικές συνέπειες»

Καμπανάκι από τους οικολόγους: «Το αλάτι για εκχιονισμούς έχει και αρνητικές συνέπειες» Facebook Twitter
0

Για «αρνητικές συνέπειες που έχει το αλάτι για εκχιονισμούς» κάνει λόγο η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία- Αλληλεγγύη», ζητώντας την εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

«Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι σοβαρές οι επιπτώσεις σε υδάτινους αποδέκτες με γλυκό νερό και γενικά στη φύση», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Το πολύ αλάτι», συνεχίζει, «μπορεί να "κάψει" ακόμη και ολόκληρα δέντρα, πόσο μάλλον να καταστρέψει τη χαμηλότερη βλάστηση σε κήπους και αυλές».

Στην ανακοίνωση προτείνονται ορισμένες εναλλακτικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το αλάτι, όπως η μείξη του αλατιού με άμμο ή λεπτόκοκκο χαλίκι σε μίγματα ή η χρήση οργανικών υγρών με παραπροϊόντα από την εκχύλιση τεύτλων κατά την παραγωγή ζάχαρης ή από τη διαδικασία παραγωγής αιθανόλης, πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

«Αν και στη Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα μακρόχρονου αποκλεισμού δρόμων λόγω χιονόπτωσης δεν είναι συχνά, ενώ οι απορροές καταλήγουν στη θάλασσα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας, αλλά και οι απλοί πολίτες, θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού» καταλήγει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι σε πόλεις όπου οι απορροές καταλήγουν σε ποτάμια και σε λίμνες, η χρήση του αλατιού θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη φειδώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM