Για την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των ΑμΕΑ στην τηλεόραση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απάντηση στη συντηρητικοποίηση μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη ο Γιώργος Καπουτζίδης.
«Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ», τόνισε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Με άλλα μάτια», αναφερόμενος στους χαρακτήρες της σειράς του «Εθνική Ελλάδος».
«Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος υπερήφανος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και για να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
«Όλοι είμαστε κανονικοί. Ό,τι φτιάχνει η φύση είναι φυσιολογικό. Κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να περιορίσει ή να εμποδίσει την ευτυχία του άλλου», υπογράμμισε ακόμη, ενώ μιλώντας για τον κόσμο της τηλεόρασης, είπε ότι έχει «φάει λάσπη», επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για πράγματα που δεν έπρεπε να λέγονται.
Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την άποψη ότι αλλάζουν πράγματα στην τηλεόραση, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. «Είναι σωστότερη, υπάρχει πολύ περισσότερο», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μια δική του σειρά ήταν η πρώτη με γκέι χαρακτήρα σε απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Νομίζω ότι γίνονται πιο σωστά τα πράγματα, έχω την αίσθηση ότι η κοινωνία το ζήτησε περισσότερο. Εμένα, μου το επέβαλε ο ίδιος μου ο εαυτός, δεν περίμενα την κοινωνία να μου το πει. Εγώ αποφάσισα ως γκέι δημιουργός, ότι οφείλω να πω τις ιστορίες μου. Να μην καμουφλάρω την ιστορία μου. Να μην κάνω τον δικό μου έρωτα ένα στρέιτ έρωτα υπάρχουν πάρα πολλοί στρέιτ δημιουργοί που μπορούν να καταγράψουν με ωραιότερο τρόπο από εμένα μία στρέιτ ερωτική ιστορία. Εγώ μπορώ να κάνω μια γκέι ερωτική ιστορία», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα ανάπηρα άτομα στην τηλεόραση, συνέχισε, «ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε. Εγώ ας πούμε το 2015 στην "Εθνική Ελλάδος" είχα δυο ρόλους που ήταν ανάπηροι χαρακτήρες, δεν ήταν όμως ανάπηροι ηθοποιοί».
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν ένιωσε ότι χρειαζόταν να «υπερβάλει» σε αυτή τη σειρά, για να προκαλέσει τη δημόσια συζήτηση, σημείωσε ότι το έχει ακούσει πολλές φορές αυτό.
«Μπορεί να φαίνεται πολύ σε μία σειρά, αλλά αν το δεις αναλογικά, είναι πάρα πολύ λίγο. Έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το πράγμα, "μήπως ήταν πολύ;". Συγγνώμη, εμένα με ρώτησε ποτέ κανείς πόσες φορές χρειάζεται να δω έναν άντρα, μία γυναίκα, την πεθερά και προβλήματα; Το έχω δει χίλιες φορές, φτάνει. Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ», είπε γελώντας ο Γιώργος Καπουτζίδης.
«Εγώ έκανα μια καλή, έντιμη προσπάθεια. Αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο καλή, τόσο επιτυχημένη και καίρια, όσο η προσπάθεια που θα καταβάλει ένας ανάπηρος δημιουργός, που θα ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα από εμένα. Θα μπορέσει να κάνει την πολύ μεγάλη διαφορά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί πρόσβαση στους ανάπηρους δημιουργούς και ηθοποιούς», υπογράμμισε.
«Δεν κάνουμε πόλεμο»
Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η απάντηση στη συντηρητικοποίηση, τόνισε: «Να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, να είμαστε διεκδικητικοί, μαχητικοί, αισιόδοξοι, υπερήφανοι, να μην το βάλουμε κάτω».
Είναι δύο αμφίρροπες δυνάμεις, σημείωσε. «Εγώ δεν θέλω να πολεμήσουμε την άλλη πλευρά, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μου, τα θέλω μου, να μου επιβάλει καμία απολύτως απαγόρευση», ξεκαθάρισε.
«Να το καταλάβουν ότι κι εμείς δεν κάνουμε πόλεμο. Απλώς έτσι είμαι. Είμαι έτσι, γιατί έτσι είμαι. Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Τι προσπαθούν να κάνουν οι υπερσυντηρητικοί; Να σε αλλάξουν. Να σε βάλουν σε ένα κουτί και να σου πουν “πρέπει να είσαι έτσι”. Είσαι τυφλός; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι γκέι; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι ανάπηρος; Δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς, δεν θα σου φτιάξω πόλη με προσβασιμότητα. Δεν είναι έτσι. Και θα βγω με τους φίλους μου και θα περπατήσω και θα μιλήσω και θα διεκδικήσω και θα πω αυτό που πιστεύω. Να μην φοβηθούμε», τόνισε.
Ο σεναριογράφος και ηθοποιός δήλωσε αισιόδοξος. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάει όλος ο κόσμος προς τον υπερσυντηρητισμό. Επειδή έκανε η Αμερική ένα μεγάλο βήμα πίσω, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Κάποιες ναι, θα ακολουθήσουν, κάποιες όχι. Είναι στο χέρι μας θα προσπαθήσουμε η δική μας χώρα να μην ακολουθήσει, να πάει προς τα μπροστά», συνέχισε.
«Το coming out μου έδωσε μεγάλη χαρά και ελευθερία»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, κλήθηκε να απαντήσει γιατί ο ίδιος αποφάσισε να μιλά ανοιχτά, αλλά και να σχολιάσει γιατί ενδεχομένως άλλα δημόσια πρόσωπα επιλέγουν να μην κάνουν coming out.
«Κι εγώ, δεν έκανα coming out με το που βρέθηκα στην τηλεόραση. Ίσως ο πολύς κόσμος να μην το ξέρει, η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ συντηρητικό μέσο. Και το πόσο συντηρητικό μέσο είναι καμιά φορά έρχεται και σε ρουφάει», είπε αρχικά.
«Ποτέ δεν ήμουν κρυμμένος, νομίζω όλοι είχατε καταλάβει για μένα χωρίς να χρειαστεί να πω κάτι φοβερό. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για άλλα δημόσια πρόσωπα που είναι και στην ηλικία μου, έχουμε μεγαλώσει με πολλούς περιορισμούς. Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι αυτό που είσαι είναι ένα πρόβλημα που οφείλεις να το διαχειριστείς κάπως, να είναι κάπως κρυμμένο. "Κοίταξε εσύ να βολευτείς, και δεν χρειάζεται να το πολυφωνάζεις". Με αυτό μας μεγάλωσαν πολύ έντονα. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς. Οι νέοι τώρα δεν το έχουν αυτό και θα φέρουν μία τεράστια αλλαγή», ανέφερε.
Απευθυνόμενος σε δημόσια πρόσωπα που ίσως σκέφτονται να κάνουν coming out και δυσκολεύονται, είπε: «Καταλαβαίνω ότι μπορεί να φαίνεται ζόρικο. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σκέφτονται “σε τι θα βοηθήσει;”. Εμένα μου έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, και ελευθερία. Δεν νιώθω ότι έχασα απολύτως τίποτα. Δεν νιώθω ότι έχασα κοινό, ή εάν έχασα, ίσως ήταν το κοινό που ήθελα να χάσω σε τελική ανάλυση».
«Δοκιμάστε το, αυτό θα πω. Δεν κατηγορώ κανένα που δεν το έχει κάνει. Ούτε του λέω ότι πρέπει να το κάνει. Είναι σαν το τσιγάρο, όταν το κόβεις καταλαβαίνεις πόση ελευθερία αισθάνεστε που δεν καπνίζεις. Κάπως έτσι είδα το coming out», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μιλήστε εκεί που αισθάνεστε άνετα και μιλήστε όταν το θέλετε εσείς. Όχι όταν θα σας το πει ο Καπουτζίδης ή οποιοσδήποτε. Η καρδούλα σας μέσα ξέρει πότε να το κάνετε», τόνισε.
«Ό,τι φτιάχνει η φύση είναι φυσιολογικό»
«Μπαίνουμε σε μια φάση που άνθρωποι που δεν είχαν δικαιώματα, που δεν ήξεραν πώς να τα διεκδικήσουν, έρχονται και τα διεκδικούν. Και δεν τα διεκδικούν για να περιορίσουν τα δικαιώματα των άλλων, αλλά για να υπάρχει περισσότερη ισότητα, ισονομία σε αυτό τον κόσμο», ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Όλοι είμαστε κανονικοί. Λέει κάποιος “δεν είναι φυσιολογικό”. Ό,τι φτιάχνει η φύση είναι φυσιολογικό. Η φύση με έφτιαξε, μας έφτιαξε όλους. Ο άνθρωπος αποφάσισε από μόνος του, δεν ξέρω με ποιες γνώσεις, να πει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι», τόνισε.
«Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να κρίνει ποιος θα έχει δικαιώματα, ποιος δεν θα έχει, ποιος θα έχει περισσότερα και λιγότερα. Δυστυχώς οι κοινωνίες έτσι εξελίχθηκαν. Με κάποιους να θεωρούν ότι είναι τα αφεντικά. Οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες, οι λευκοί απέναντι στους μαύρους ή τους Ασιάτες, και αυτό δεν ισχύει. Κανένας δεν είναι αφεντικό. Κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να περιορίσει ή να εμποδίσει την ευτυχία του άλλου», υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος υπερήφανος ή να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα»
Κληθείς να δώσει μία συμβουλή σε ένα ΛΟΑΤΚΙ+ ή ανάπηρο άτομο, που νιώθει ότι δεν «χωρά» σε αυτή την κοινωνία, είπε:
«Να αγαπήσει τον εαυτό του, να μην πει γιατί δεν είμαι έτσι. Δες τι είσαι και αγάπησε αυτό που είσαι. Επίλεξε τους ανθρώπους που θα αγαπήσεις και θα σε αγαπήσουν. Φτιάξε ένα περιβάλλον στο οποίο θα χωράς», τόνισε.
Ο ίδιος, συμπλήρωσε κλείστηκε στον εαυτό του, κάτι που δεν ξέρει εάν θα το συμβούλευε. «Σίγουρα με κράτησε σε μια ασφάλεια και δεν με έβαλε σε μπελάδες, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν έζησα καθόλου στην εφηβεία μου. Δεν έζησα φλερτ, δεν πέρασα την ερωτική, σεξουαλική επανάσταση και την αυτοπεποίθηση που αποκτά ένας έφηβος φλερτάροντας, κατακτώντας αυτό που θέλει», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αναγκάστηκε να «απαρνηθεί» κομμάτια για να εδραιωθεί στην τηλεόραση, σημείωσε ότι από την κοινωνία μεγάλωσε με το σκεπτικό ότι πρέπει να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητά του.
«Δεν ξέρω εάν φταίει η τηλεόραση, εγώ ο ίδιος κρατούσα πίσω κομμάτια του εαυτού μου. Όχι μόνο στην τηλεόραση, γενικά. Μα, έτσι σε μεγαλώνουν κιόλας, δεν μεγαλώνεις με το "ναι, να είσαι υπερήφανος". Και εμείς αυτό λέμε τώρα. Δεν λέμε "να είσαι υπερήφανος για τη σεξουαλική σου ταυτότητα". Δεν υπάρχει λόγος να είναι υπερήφανος κάποιος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και για να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα», τόνισε.
«Εγώ μεγάλωσα με το σκεπτικό, από την κοινωνία, ότι πρέπει να ντρέπομαι για τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Με δυσκόλευε η σεξουαλική μου ταυτότητα, όχι μόνο μέσα στην τηλεόραση, αλλά 24 ώρες το 24ωρο. Όταν το να πιάσεις το χέρι του συντρόφου σου πρέπει να το κάνεις στα σκοτεινά, το να φλερτάρεις πρέπει να το κάνεις στα σκοτεινά. Όταν όλα πρέπει να τα κάνεις στα σκοτεινά, δεν πρέπει να σε δει κανείς. Αυτό έχει μια καταπίεση που δεν ισχύει μόνο στην τηλεόραση αλλά παντού. Δεν είναι ότι η τηλεόραση με έκανε να κρυφτώ παραπάνω, έτσι ήμουν. Φοβισμένος ήμουν πάντοτε», εξήγησε.
Ακόμη, μίλησε και για τις αντιδράσεις που συνάντησε, όταν διαμαρτυρήθηκε. «Ακόμα και όταν πήγαινες να διαμαρτυρηθείς για κάτι, δεν σε άφηναν και τόσο εύκολα. Εγώ έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα να διαμαρτυρηθώ για πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να λέγονται στην τηλεόραση. Έλεγα, "αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει" και ο άλλος που το άκουγε, αντί να σκεφτεί, "ναι έχεις δίκιο", η αντίδρασή του ήταν “θα του ρίξω λάσπη, γιατί δεν δέχομαι παρατήρηση από αυτόν τον άνθρωπο”. Σε κάποια φάση μεγαλώνεις, και λες πολύ απλά ότι εγώ είμαι αυτό. Είμαι αυτό και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στον δρόμο και παντού. Από εκείνο το σημείο δεν έχω ρίξει νερό στο κρασί μου, ούτε σταγόνα», υπογράμμισε.