Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ήρθε νωρίτερα, αλλά οι ειδικοί δεν «έπεσαν από τα σύννεφα», καθώς ήταν αναμενόμενα τα προβλήματα από τα «ακραία χαλαρωτικά μέτρα», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Μας εξέπληξε ήρθε νωρίτερα, ωστόσο δεν “πέσαμε κι απ’ τα σύννεφα”. Τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργούσαν προβλήματα. Δυστυχώς δεν μας ξεχνάει ο κορωνοϊός. Έχουμε ολέθρια, καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».
Αυτό το κύμα κορωνοϊού μπορεί να μην έχει την εκρηκτική μορφή των προηγούμενων, με δραματική αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων, «αλλά και τα δεδομένα που έχουμε με τους 25-30 θανάτους την ημέρα, τους διασωληνωμένους και αυτούς που υποφέρουν με μακροχρόνιες επιπτώσεις, είναι πολύ μεγάλο κόστος, ώστε να το περνάμε στα ψιλά γράμματα», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος.
Ευτυχώς, σημείωσε, αυτές οι παραλλαγές του κορωνοϊού δεν δίνουν τις εκρηκτικές μορφές που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος υγείας. Όμως, τόνισε, το πρόβλημα δεν είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, είναι οι αριθμοί των θανάτων, των διασωληνωμένων και αυτών που υποφέρουν.
Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα δύο «όπλα» απέναντι στον κορωνοϊό. «Οι μάσκες κακώς καταργήθηκαν, την τέταρτη δόση δεν την έχουν κάνει πολλοί», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης- μιλώντας στην ίδια εκπομπή- εξέφρασε ξανά την αντίθεσή του για το γεγονός ότι δεν ανακοινώνεται πλέον καθημερινά η έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό.
Αρχικά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι αυτό το κύμα έφτασε στην κορύφωση την προηγούμενη εβδομάδα και πως υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αρχίσει να φαίνεται μια αποκλιμάκωση στην έκθεση που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ αύριο.
«Με την εβδομαδιαία έκθεση προφανώς δεν έχουμε τα στοιχεία να πούμε αν αυτό εξελίσσεται όπως προβλέπεται μέσα στην εβδομάδα. Είναι προβληματικό για την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων πέρα από τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ. Κατά τη γνώμη είναι λάθος, έπρεπε όλοι οι Έλληνες επιστήμονες να έχουν τα δεδομένα», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι δημιουργείται ζήτημα και σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση των πολιτών. «Δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει, μένει στη φωτογραφία μιας εβδομάδας πριν», πρόσθεσε.
«Είμαστε σε φάση κορύφωσης, άρα σαν να λες πάω να πάρω μια στροφή με μεγάλη γωνία το σούρουπο και ξαφνικά σβήνεις τα φώτα. Δεν είναι λογικό αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.