Η σωτήρια προσπάθεια της 16χρονης μαθήτριας από την Κατερίνη να κρατήσει στη ζωή τον πατέρα της, εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ, φέρνει τη σημασία της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες, στο επίκεντρο.
Η εξοικείωση των μικρών ηλικιών με βασικά βήματα κρίνεται σημαντική σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Τα παιδιά σώζουν ζωές», Α. Στεφανάκη, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γ. Μακρή αλλά και τον διευθυντή εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ζεκή Μεμέτ Αλί.
«Για εμάς δεν είναι έκπληξη ότι η νεαρή μαθήτρια του Λυκείου κατάφερε να βοηθήσει τον πατέρα της και αυτή τη στιγμή να είναι ζωντανός. Η οργάνωση “Τα παιδιά σώζουν ζωές” έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει 490 χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε 3.700 ελληνικά σχολεία και άλλες τόσες κοινότητες», τόνισε αρχικά ο κ. Στεφανάκης, εξηγώντας, ωστόσο, πως «οι απινιδωτές στην Ελλάδα είναι λίγοι και παρά το μεγάλο έργο που έχουμε κάνει τα τελευταία 9 χρόνια με τον Εθνικό χάρτη απινιδωτών, ενώ καταφέραμε να τετραπλασιάσουμε τον αριθμό απινιδωτών, πάλι είναι ελάχιστοι».
Η Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση της Ευρώπης στην επιβίωση από ανακοπή
Τη στιγμή που στην Ελλάδα με 10 – 11 εκατομμύρια και έχουμε 3.000 απινιδωτές, στην Ολλανδία έχουν 25.000- 30.000 απινιδωτές και στην Ιαπωνία έχουν 670.000 απινιδωτές, έναν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. «Πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κατερίνη υπολείπονται, γι’ αυτό και έχουμε την τέταρτη χειρότερη θέση της Ευρώπης στην επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής» σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου.
Με τη σειρά του ο κ. Μακρής τόνισε πως η εκπαίδευση και το σύστημα οφείλει να πρωταγωνιστήσει. «Δίνουμε όλα τα σχολεία μας εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας, ιδιαίτερη σημασία, τόσο στο να μαθαίνουν οι μαθητές να παρέχουν πρώτες βοήθειες, όσο και να αντιμετωπίζουν σεισμούς, πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, αυτό είναι πρωταρχικός μας ρόλος. Προφανώς χρησιμοποιούμε “Τα παιδιά σώζουν ζωές” αλλά ταυτόχρονα και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να παρέχονται τα μαθήματα στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς μας».
Ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλί από την πλευρά του τόνισε πως ακόμα κι από μικρότερες ηλικίες των 12 ετών, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για ΚΑΡΠΑ.
«Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυτό το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι υποχρεωτικό μάθημα από Τετάρτη δημοτικού στα σχολεία. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα τελευταία χρόνια, έχει συνάψει δεκάδες μνημόνια συνεργασίας με διάφορα υπουργεία και δημόσιους φορείς, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση υπαλλήλων και πολιτών στην εκμάθηση πρώτων βοηθειών και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση», είπε.
Όπως εξήγησε δεν απαιτείται μυϊκή δύναμη για να μάθει κάποιος ΚΑΡΠΑ, «το μόνο που απαιτεί είναι εκπαίδευση».
«Είναι τεχνική όλο αυτό που εφαρμόζουμε. Πάνω από όλα ψυχραιμία και μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει τη δεξιότητα έτσι ώστε να αντιστρέψει μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε.
Τέλος, ισχυρίστηκε πως «υπάρχει προθυμία αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μαθήματα που γίνονται έτσι ώστε να πάρει κάποιος την πιστοποίηση ως εκπαιδευμένος».