Εν μέσω αντιδράσεων συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να αποφασίσει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.
Το ΚΑΣ καλείται απόψε σε μια κρίσιμη συνεδρίαση να γνωμοδοτήσει με βάση τη νέα μελέτη της Αττικό Μετρό, που δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ την περασμένη Παρασκευή.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα. Η σημερινή θα είναι η έκτη φορά, στο διάστημα από το 2013 έως το 2017, που το ΚΑΣ καλείται να γνωμοδοτήσει για τον συγκεκριμένο σταθμό. Με τις προηγούμενες αποφάσεις του έχει κατά καιρούς υιοθετήσει όλες τις δυνατές λύσεις, από την πλήρη απομάκρυνση των αρχαιοτήτων (2013) έως την κατασκευή του σταθμού με την κατά χώρα διατήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων (2017), γνωμοδότηση η οποία είναι ακόμη σε ισχύ.
Η σημερινή διαδικασία προβλέπει αρχικά να γίνει παρουσίαση της μελέτης της Αττικό Μετρό Α.Ε. από τον πρόεδρο της εταιρείας Νίκο Ταχιάο, τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Κουρέτα και άλλα επιστημονικά στελέχη της εταιρείας. Στη συνέχεια θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους όσοι έχουν ζητήσει να παρέμβουν, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρεμβάσεις θα κάνουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πάρις Μπίλλιας ως εκπρόσωπος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ καθώς και εκπρόσωποι της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να αποτρέψει την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Εκ μέρους της Κίνησης θα μιλήσουν πιθανότατα τρεις, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Κίνησης, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης και ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Αναγνωστόπουλος ο οποίος θα παρουσιάσει μελέτη για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων, ενώ θα παρίσταται και μία αρχαιολόγος, μέλος της Κίνησης.
Αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας
Οι αντιδράσεις πληθαίνουν από διάφορους φορείς που με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας ζητούν να μην γίνει απόσποαση των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, αποφάσισαν τα μέλη του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ο ΣΕΑ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, προκηρύσσει τη στάση εργασίας «λόγω της εσπευσμένης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης».
Επίσης, όπως λέει, την προκηρύσσει προκειμένου τα μέλη του «να παρευρίσκονται και στη Συνέντευξη τύπου, που έχει ορίσει (σ.σ. ο ΣΕΑ) την ίδια ημέρα στις 12:00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ». Επιπλέον, ο ΣΕΑ "καλεί τους συναδέλφους από τις Υπηρεσίες της Αττικής σε συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 18/12 στις 13.00», «τα μέλη του να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την επικράτεια», καθώς και «όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε κοινή στράτευση για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη». Επίσης «απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου».
Εκκληση στο υπουργείο Πολιτισμού να απορρίψει την πρόταση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη απευθύνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η ΕΛΛΕΤ ξεκίνησε μάλιστα εδώ και 24 ώρες διαδικτυακό κάλεσμα για υπογραφές με το οποίο ζητά να διατηρηθούν in situ τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου. Σχεδόν 10.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε λιγότερο από μια μέρα ενώ χθες το βράδυ, την αντίθεση τους στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη λεωφόρο Βενιζέλου, εξέφρασαν οι διαδηλωτές. Η διαδήλωση έγινε μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακολούθησε συγκέντρωση με πανό στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου.
Η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει ότι η ανεκτίμητη αξία των αρχαιοτήτων και η αυθεντικότητα του αρχαιολογικού χώρου θα χαθούν οριστικά με την απόσπασή τους, ενώ θα οδηγήσουν σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση το έργο. Χθες διοργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου, μαζί με φορείς που υποστηρίζουν την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων. «Στη ζωή των πόλεων υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που είναι τόσο σημαντικές, που βαραίνουν το μέλλον τους», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Λυδία Καρρά. «Μια τέτοια περίπτωση είναι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στην Εγνατία Οδό. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να διασωθεί ως σύνολο. Πριν από 4 χρόνια έγινε μεγάλη επιστημονική συζήτηση για το θέμα και καταλήξαμε όλοι να συμφωνήσουμε στη διατήρηση των αρχαιοτήτων. Τι άλλαξε τώρα; Πιστεύουμε ότι σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να χωρά πολιτική διαχείριση».
Με την ΕΛΛΕΤ συντάχθηκαν χθες εκπρόσωποι από την Europa Nostra, την Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Ερευνας και Προώθησης Αναστήλωσης Μνημείων, την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και καθηγητές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ.
Με πληροφορίες από Voria.gr
σχόλια