Τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Καστοριάς και στα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Αργους Ορεστικού καταγράφουν σε επιστολή τους προς τη νέα διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας το Σωματείο Εργομένων Κέντρων Υγείας του νομού Καστοριάς, ζητώντας, άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Στην επιστολή προς τη νέα διοίκηση που υπογράφεται από την πρόεδρο του σωματείου Αθηνά Κιοσέ και τον Γενικό Γραμματέα Αθανάσιο Γεωργιάδη καταγράφονται τα διαχρονικά αλλά και τα επείγοντα προβλήματα στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγεία του νομού Καστοριάς: «Είναι απάνθρωπο» όπως αναφέρουν, «εν έτει 2024, οι 45.929 κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νομού Καστοριάς να στερούνται ασφαλών κι αποτελεσματικών υπηρεσιών περίθαλψης λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης που οδηγεί στη σωματική και ψυχική εξουθένωση των λειτουργών υγείας».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν «την εσπευσμένη στελέχωση και των τριών υγειονομικών σχηματισμών (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Καστοριάς και Κέντρο Υγεία Άργους Ορεστικού) με προσωπικό πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης σε όλους τους κλάδους (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό) και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού».
Τα χρονίζοντα και διαχρονικά προβλήματα
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον Νομό Καστοριάς:
- Δεν υπηρετούν Ψυχίατροι, Δερματολόγοι, Γηρίατροι, Παιδοχειρουργοί, Γαστρεντερολόγοι, ιατροί Ε.Κ.Α.Β.
- Δεν προσφέρεται 24ωρη και εβδομαδιαία Οδοντιατρική εφημερία και κλειστή νοσηλεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
- Σχεδόν το σύνολο των γιατρών λειτουργεί πέραν του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου εργασίας ανά εβδομάδα, καθώς υπάρχουν ειδικότητες όπως Οφθαλμιατρική, Ουρολογία, Νευρολογία, Αναισθησιολογία, Νεφρολογία, Πνευμονολογία με 1 ή 2 γιατρούς, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους στην άσκηση των καθηκόντων τους.
- Η έλλειψη διασωστών Ε.Κ.Α.Β. και οι μετακινήσεις τους εκτός Νομού Καστοριάς οδήγησε στην ανήθικη, αν και νόμιμη, εντολή της στελέχωσης των ασθενοφόρων με πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό (πρακτικά μόνο νοσηλευτικό του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού) και στρατιωτικούς, συνθήκη εξόχως επικίνδυνη, καθότι η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική δεν περιλαμβάνεται στο γνωστικό αντικείμενο του νοσηλευτικού καθηκοντολογίου, πόσο μάλλον δε του στρατιωτικού.
- Οι μακροχρόνιες κτηριακές εργασίες στο Κ.Υ. Άργους Ορεστικού, που σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις 2 ιατρών, μείωσε τον αριθμό των τακτικών ιατρείων και καταργήθηκε το Οδοντιατρείο.
- Η επί σειρά ετών μη σίτιση των εφημερευόντων του Κ.Υ. τους αδικεί σε σχέση με τους νοσοκομειακούς συναδέλφους, επιβαρύνοντάς τους οικονομικά και απαξιώνοντας κι άλλο την Π.Φ.Υ.
- Το νοσοκομείο βρίσκεται στο πιο δυσπρόσιτο σημείο της πόλης και η διακομιδή προς κι από αυτό είναι χρονοβόρα, ελαττώνοντας στο μέγιστο τις πιθανότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων (πολυτραυματιών, εμφραγματιών, εγκεφαλικών κ.α.).
Όλα τα παραπάνω όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κατοίκων δεδομένα και χρήζουν της άμεσης επίλυσής τους», οι οποίοι, στην κατακλείδα της επιστολής τους, ζητούν από τη νέα διοίκηση αποτελεσματικές και οριστικές λύσεις « χωρίς περιστροφές κι εμβαλωματικού χαρακτήρα πρόσκαιρες ψευδολύσεις».