«Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση»: Απαντήσεις για τα τρία παιδιά αναζητούν οι επιστήμονες

«Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση»: Απαντήσεις για τα τρία παιδιά αναζητούν οι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Άλυτο μυστήριο παραμένει προσώρας για την επιστημονική κοινότητα ο θάνατος των τριών κοριτσιών τής ίδιας οικογένειας με διαφορετική εικόνα. 

Τα αίτια των θανάτων της 7 μηνών Ιριδας (από σπάνια νόσο φλεβοκόμβου), της 3,5 ετών Μαλένας (από ηπατική ανεπάρκεια) και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας διερευνώνται εκ νέου, μετά την εισαγγελική παρέμβαση. 

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

«Στην πρώτη περίπτωση του επτάμηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση. Στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη» ανέφερε η κα. Μαστοράκου προσθέτοντας: «Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση». 


«Τα τρία περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά» ανέλυσε η κα. Μαστοράκου, σημειώνοντας πως μετά την εισαγγελική παρέμβαση, μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των δύο μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρηθεί αναγκαίο. 

Δεν αποκλείεται εκταφή


«Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης είναι ότι και τα τρία παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Είχαν θεράποντες γιατρούς. Είχαν κλινική εικόνα, φαρμακευτική αγωγή και προφανώς και διάγνωση. Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί δεν μπόρεσαν να καθορίσουν μία ακριβή σωστή αιτία θανάτου, οδήγησαν ουσιαστικά στο να γίνουν οι νεκροψίες – νεκροτομές», σχολίασε ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.


«Για να φτάσουμε στην λογική της εκταφής, θα πρέπει να προηγηθεί ιατροδικαστική διερεύνηση ολοκληρωμένη της τρίτης περίπτωσης που να μας δημιουργεί τους λόγους για να πάμε σε εκταφή. Αν η τρίτη διερεύνηση μάς δώσει κάτι ξεκάθαρο και κάτι που δεν συνδέεται με τους προηγούμενους δύο θανάτους, δεν υπάρχει λόγους εκταφής. Εκταφή θα αναγκαστούμε να κάνουμε μόνο εφόσον υπάρχει ισχυρός λόγος από την τρίτη νεκροτομή» τόνισε ο κ. Λέων, αυτή τη φορά στο Open. 


Ερωτηθείς για το αν θα βρεθούν στοιχεία, αν τελικά καταστεί αναγκαία η εκταφή, θα  ο κ. Λέων σημείωσε πως «ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας σ'αυτές τις περιπτώσεις. Σκεφτείτε πως η σήψη προφανώς θα είναι προχωρημένη. Σίγουρα, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις η εκταφή μάς δίνει ιδιαίτερα πολύτιμα στοιχεία» είπε, επικαλούμενος τις περιπτώσεις των δηλητηριάσεων.


Πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ σημείωσε πως «οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχουν τρεις εργασίες από τις ΗΠΑ που μας λένε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κάθε χρόνο, πεθαίνουν 1.800 παιδιά. Από αυτά τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος. 400 παιδιά πεθαίνουν μετά την ηλικία τους ενός έτους, όπως στην περίπτωση της οικογένειας στην Πάτρα». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Στα λευκά ντύθηκαν χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Ελλάδα / Καιρός: Xιόνι σκέπασε τα χωριά της Εύβοιας - Πού θα χιονίσει, πού θα έχει καταιγίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία υπό του μηδενός σε Μακεδονία, Θράκη - Σε ισχύ μήνυμα του 112 από χτες στην Εύβοια - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αττική
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM