Καθηγητής ΑΠΘ: Στην Χαλκιδική ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών της Ευρώπης

Καθηγητής ΑΠΘ: Στην Χαλκιδική ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

160 τόνοι χρυσού, 2000 τόνοι αργύρου, 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκού και 1,5 εκατομμύριο τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου βρίσκονται σύμφωνα με υπολογισμού στο υπέδαφος της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής κατατάσσοντας την σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον Ευρωπαϊκό χώρο. 


Τη παραπάνω διαπίστωση έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου, με θέμα «Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.


«Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Βαβελίδης.

Σε 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ακαθάριστη αξία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όπως ανέφερε, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης, ο οποίος στην ημερίδα έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους.

«Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%. Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά που είναι καταπληκτικός αριθμός αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φιλιπίδης

Τονίζοντας τέλος, την ανάγκη να δοθεί η πρέπουσα σημασία στον ορυκτό πλούτο της χώρας, «διότι πέρα από το οικονομικό σκέλος, είναι και μια πολιτική - γεωπολιτική δύναμη, αφού αρκετοί πόλεμοι έχουν γίνει και αρκετά σύνορα δεν έχουν κλείσει μεταξύ κρατών γιατί δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μία μικρή λωρίδα εδάφους, η οποία είχε σοβαρό ορυκτό πλούτο».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ