Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για επιστροφή του ακραίου καύσωνα στη νότια Ευρώπη το δεύτερο μισό του Αυγούστου σχολιάζουν μετεωρολόγοι.
«Το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών», ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg. «Υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε στο διεθνές μέσο η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής του Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σημάδι για καύσωνα.
«Οι τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Σαμάνθα Μπούργκες δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», γράφει χαρακτηριστικά.
Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για #καύσωνα στα νότια της Ευρώπης . Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο #Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.Οχι όμως ότι θα γίνει.Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες@News247gr pic.twitter.com/qNEma71IvM
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 1, 2023
Την πρόβλεψη για καύσωνα το δεύτερο μισό του Αυγούστου, δεν συμμερίζεται και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου.
Ανάρτηση για το θέμα έκανε και Σάκης Αρναούτογλου γράφοντας πως «κατά την ταπεινή μου άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός».
«Μια τέτοια πρόγνωση έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων», αναφέρει και προσθέτει:
«Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες! Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά», κατέληξε.