Σε πρωτόγνωρα επίπεδα διάρκειας αναμένεται να φτάσει ο καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, με τον Κώστα Συνολάκη να επισημαίνει πως πρόκειται για άμεση επίπτωση από την κλιματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε στο Mega και επισήμανε πως αν και ο φετινός καύσωνας είναι πρωτόγνωρος, πρέπει να αναμένουμε ακόμη χειρότερη κατάσταση του χρόνου.
Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Με απασχολεί το γεγονός πως πριν μία δεκαετία οι εκτιμήσεις που γινόντουσαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις βάζανε χοντρικά στη δεκαετία του 2030-2040 και όχι τόσο νωρίς. Τώρα το βλέπουμε πολύ νωρίτερα από ότι μας έλεγαν.
Πλέον, μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 5 ή 10 χρόνια. Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία ιδιαίτερα ζεστή χρονιά, λόγω και της επίδρασης που έχει στο παγκόσμιο κλίμα το φαινόμενο Ελ Νίνιο», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.
«Του χρόνου αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος καύσωνας»
Όπως ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης, του χρόνου η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα φτάσει +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μετά από τον επόμενο χρόνο θα πέσουν οι μέσες θερμοκρασίες.
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα περάσουμε μερικές δεκαετίες που θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα και εάν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα της Γης. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι η καθημερινότητα. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης επισήμανε πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του καύσωνα, τόσο περισσότερο ξεραίνεται η ατμόσφαιρα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μεγάλης φωτιάς. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες όπου η πυρκαγιά θα είναι δύσκολο να σβηστεί.
Με πληροφορίες από Mega