ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων - Πώς μεταδίδεται

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων - Πώς μεταδίδεται Facebook Twitter
EUROKINISSI
6

Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, την περασμένη χρονιά, σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. 

Υπό το φως των αυξημένων περιστατικών, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου, ιδίως κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. 

Η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται σε δύο μορφές: τον πυρετό Pontiac και τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρα στο 5% με 30% των κρουσμάτων.

Το «ένοχο» βακτηρίδιο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, σε περιοχές με μεγάλα αποθέματα νερού και αποικεί στα συστήματα ύδρευσης. 

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση της νόσου δεν γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οφείλεται αποκλειστικά στην εισπνοή του βακτηριδίου, όταν μολυσμένο νερό διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων.

Για την πρόληψη απαιτείται η συστηματική συντήρηση των υδραυλικών και των κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης.

Η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ξενοδοχειακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά και κρουαζιερόπλοια.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Επειδη θα μας τρελανουν. Αυτο δεν σημαινει οτι καποιο βιομηχανικο/ξενοδοχειακο κλιματιστικο στην Αθηνα ειναι μολυσμενο επομενως πρεπει να το βρουν;;;
Το να ψάξεις να βρεις ένα μολυσμένο κλιματιστικό σε μια μεγαλούπολη ισοδυναμεί με το να ψάχνεις ψύλλους στ' άχυρα.Το βασικό είναι η πρόληψη, να θεσπίσεις υποχρεωτική τακτική συντήρηση, από επαγγελματίες συντηρητές (όχι τον πρώτο τυχάρπαστο ανειδίκευτο που εργάζεται σε υπεργολάβους) και, κατά προτίμηση, ειδικά επιμορφωμένους και ευαισθητοποιημένους ως προς αυτήν την παράμετρο της δουλειάς τους. Και φυσικά, ελέγχους από κάποια κρατική υπηρεσία για το κατά πόσον αυτά τηρούνται (ίσως και με δειγματοληψίες σε περίπτωση ασυντήρητων εγκαταστάσεων).
δεν ειναι ετσι, δεν εχει ληφθει ιστορικο τι που και ποτε επισκεφθηκαν τα θυματα;;; Ειναι πολυ ευκολοτερο απο οτι φανταζεσαι ακριβως γιατι δεν μεταδιδεται απο ανθρωπο σε ανθρωπο. Αλλα αν ειναι καποιο δημοσιο μεσο πολυ δυσκολα θα το μαθουμε. Βλεπεις εχουμε σοσιαλισμο και δεν υπαρχουν κακοσυντηρημενα κλιματιστικα. Ετσι απλα.