Συνθήκες δουλείας καταγγέλλουν μεταξύ άλλων γονείς, που όπως λένε, δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Κάθε καταγγελία έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη με κοινό παρανομαστή την κακοποίηση αλλά και τον πατέρα Αντώνιο, ενώ αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρουν στη ΕΡΤ πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με την δομή της Καλαμάτας.
«Τα παιδιά πολλές φορές όταν γυρνούσαν από την Αθήνα ήταν ερείπια. Υπήρχε ένας φόβος για την παρουσία του. Νάρκισσος και πολύ περίεργος άνθρωπος», αναφέρει.
Στις μαρτυρίες περιγράφονται ακόμη και συνθήκες δουλείας: «Όταν ήταν άρρωστος τρεις εβδομάδες κοιμόμασταν στο πάτωμα δίπλα του για να τον φροντίζουμε. Τα καλοκαίρια όταν ήταν στην Καλαμάτα συνήθιζε να παίρνει τα μεγαλύτερα παιδιά τη δομής και να πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες».
Μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες
Ξυλοδαρμοί, απειλές και τιμωρίες που έφταναν μέχρι και την στέρηση φαγητού, επαναλαμβάνονται σε κάθε μαρτυρία.
«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στον τοίχο δεν σου επέτρεπαν να μιλάς στα άλλα παιδιά. Καμία φορά δεν σε τάιζαν, μαζεύαμε κουκουνάρια μέσα στον ήλιο και αν δεν το κάναμε, δεν μας δίναν φαγητό μετά», υποστηρίζει ανήλικη.
Γιαγιά μαρτυρά πως η εγγονή της, φιλοξενούμενη στη δομή, ξυλοκοπήθηκε δύο φορές, ενώ γονείς λένε ότι με ψευδείς καταγγελίες τους αφαίρεσαν την επιμέλεια των παιδιών τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας πατέρας από την Νιγηρία, που καταγγέλλει πως έχει 3 χρόνια να δει τα δύο ανήλικα παιδιά του, που εμπιστεύτηκε στην οργάνωση.
Πρώην εργαζόμενοι και εθελοντές, που υπήρξαν στην Κιβωτό φέρονται να περιγράφουν ένα κακοποιητικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας τις επίσημες καταγγελίες.