Τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα για φέτος στη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η συμπρωτεύουσα έχει στολιστεί με μικρά κινέζικα φαναράκια στους κεντρικούς δρόμους. Η συνέντευξη Τύπου για την 82η ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, εκτός από άρωμα και χρώμα Κίνας, είχε και γεύσεις τόσο από την κινέζικη κουζίνα αλλά και από την Ιαπωνία όπως σούσι, ενώ ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς έκανε την εμφάνισή του για καλό σκοπό.
Σημειώνεται ότι κινέζικα φαναράκια που κοσμούν πλέον το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον περιβάλλοντα χώρο της ΔΕΘ συμβολίζουν στην Κίνα την τύχη και την ευημερία και αυτός ήταν ένας λόγος που επιλέχτηκαν.
«Μπορεί να είναι τιμώμενη χώρα, αλλά η τιμή είναι δική μας» ανέφερε, μεταφέροντας το όραμα του εκθεσιακού φορέα να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα εκθεσιακό hub για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως η 82η διοργάνωση θα είναι η καλύτερη της δεκαετίας, με 50% αύξηση εκθετών και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου.
Συνεργασία Κίνας- Ελλάδας
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η συμμετοχή της Κίνας στη ΔΕΘ είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας για την Ελλάδα, την εκκίνηση προς την κατεύθυνση της ευημερίας και της ανάπτυξης.
Όπως έγινε γνωστό, σε νέο επίπεδο εισέρχονται οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, σύμφωνα με τον political counsellor της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Gao Wenqi, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την υποδοχή που επιφυλάσσει στους Κινέζους η ΔΕΘ-Helexpo με τον στολισμό της πόλης και τα χιλιάδες κινέζικα φαναράκια στους δρόμους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση θα αποτελέσει μια μεγάλη συνάντηση επιχειρηματικών, οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και θα δώσει την τελική ώθηση στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, η επίσημη αντιπροσωπεία από την Κίνα αριθμεί πάνω από 400 άτομα, που εκπροσωπούν 167 επιχειρήσεις, οργανώσεις, περιφέρειες και φορείς από σημαντικούς κλάδους της κινεζικής οικονομίας.
Μάλιστα ο κ. Ποζρικίδης ευχήθηκε τα κινέζικα φαναράκια που κοσμούν ήδη κεντρικούς δρόμους της πόλης και συμβολίζουν, σύμφωνα με τα κινέζικα έθιμα, την τύχη και την ευημερία, να φέρουν τύχη και στην 82η ΔΕΘ.
Ο Σάκης Ρουβάς στη ΔΕΘ για τα παιδιά με καρκίνο
Φέτος η ΔΕΘ ενώνει τις δυνάμεις της με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», στέλνοντας μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μάλιστα, ο αγγελιοφόρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», επιλέχτηκε να είναι ο Σάκης Ρουβάς, που αναμένεται να κορυφώσει στις 17 Σεπτεμβρίου τις μουσικές εκδηλώσεις, με μια συναυλία αφιερωμένη στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Νέος «δρόμος του μεταξιού»
Στην περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας, που ξεπέρασε πέρυσι τα 4,5 δισ. δολ, στοχεύει μεταξύ άλλων η φετινή 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο έκτασης έξι στρεμμάτων, στο περίπτερο 13, και συμμετέχει με αντιπροσωπεία 400 ατόμων και με περίπου 170 εταιρείες, μεταξύ των οποίων επτά επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην κινεζική επιδίωξη για τη δημιουργία νέου Δρόμου του Μεταξιού, όπως η COSCO και η China Development Bank (CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, που με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα διερευνήσει και τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα (σ.σ. η CDB πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο ύψους 3 δισ. δολ, με τη Deutsche Bank, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας "One Belt, One Road", ήτοι του νέου "Δρόμου του Μεταξιού", στον οποίο η Κίνα επενδύει κεφάλαια-"μαμούθ").
Εκθεσιακό hub για τα κινεζικά προϊόντα
«Θέλουμε -και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό- η Θεσσαλονίκη να γίνει εκθεσιακό hub για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση δίνει πραγματική υπόσταση στη διεθνοποίηση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολλές διεθνείς συνεργασίες.
«Είχαμε επανειλημμένα προσπαθήσει να έχουμε την Κίνα ως τιμώμενη χώρα, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Καντόνας και του Σενζέν, αλλά το κλειδώσαμε πέρυσι, στο πρώτο εξάμηνο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Τζήκας και υπενθύμισε ότι πέραν των προαναφερθεισών κινεζικών εταιρειών, στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν επίσης ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei Technologies Co Ltd, η τηλεπικοινωνιακή ΖΤΕ, αντίστοιχη του ΟΤΕ, η Air China (που μετά από δεκαετή απουσία επανασυνδέει αεροπορικώς την Ελλάδα με την Κίνα) και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης.
Εκπροσώπηση της Κίνας "στον ανώτερο δυνατό βαθμό" και διαδοχικά fora.
Προγραμματισμένα fora στο πλαίσιο της κινεζικής συμμετοχής για τον Σεπτέμβρη
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, τα fora στο πλαίσιο της κινέζικης συμμετοχής ξεκινάνε από τις 9 Σεπτεμβρίου με το Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως θέμα: «Investment Οpportunities in Southeastern Europe: Trends and Challenges in the Energy Sector» και αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΗ και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Στις 10 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η ημερίδα του Greek-Chinese Cooperation Forum, που έχει ως αντικείμενο τον «Νew Silk Road» (νέο Δρόμο του Μεταξιού) και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ανάλογα fora συνεχίζονται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου με θέματα που αφορούν στην ενέργεια, στις επενδύσεις, στην αγροδιατροφή και στον πολιτισμό.
Στο σκέλος του πολιτισμού, η Beijing Sports University Art Troupe (BSU Art Troupe), μια από τις καλύτερες ομάδες πολεμικών τεχνών στην Κίνα, θα παρουσιάσει εντυπωσιακό πρόγραμμα, που συνδυάζει τον χορό με τις πολεμικές τέχνες. Επίσης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ με την έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ», εκθέτοντας κοστούμια, μακέτες, φροντιστηριακό και οπτικοακουστικό υλικό από τέσσερις παραστάσεις με χώρο δράσης -εξ ολοκλήρου ή εν μέρει- την Κίνα, που ανέβηκαν στις σκηνές του στα 56 χρόνια λειτουργίας του.
σχόλια