Καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο που βρέθηκε στις Βούτες Ηρακλείου, είπε πως«το νερό είναι η αιτία της καθίζησης».
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής στη σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξήγησε πως οι ρωγμές στις Βούτες οφείλονται σε κατολισθητικό φαινόμενο και πως η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου, είναι το νερό.
Διαβάστε επίσης: Βούτες Ηρακλείου: Καθηγητής Γεωλογίας εξηγεί τι συμβαίνει - «Δεν είναι ρήγματα, αλλά θραύσεις πετρωμάτων του βράχου»
«Αν είναι μια ενιαία επιφάνεια ολίσθησης που κινείται βαθιά κάτω από το χωριό ή αν είναι ρηχότερες επιφάνειες αστοχίας που συνδέονται μεταξύ τους, πρέπει να το διερευνήσουμε. Οι μάργες του Ηρακλείου πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένο το χωριό είναι σχηματισμοί που είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της υγρασίας τους, οπότε στοιχεία που θα ενοχοποιήσουμε για την ενεργοποίηση αυτών των φαινομένων θα είναι ενδεχόμενες διαρροές από αποχετευτικό δίκτυο, από δίκτυο ύδρευσης ή από καθίζηση ομβρίων υδάτων» είπε ο κ. Λουπασάκης για τις Βούτες Ηρακλείου.
Βούτες Ηρακλείου: Οι τρόποι αντιμετώπισης
Το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί, εάν υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον καθηγητή του Μετσόβιου. «Το να πούμε ότι θα φτάσει κάποια στιγμή που θα εξαλείψουμε τις μετακινήσεις ή τον οποιοδήποτε κίνδυνο από την εκδήλωση των φαινομένων θα είναι δύσκολο, θα ήμασταν εγωιστές και αλαζόνες απέναντι στη φύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα και να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που δημιουργεί η γενεσιουργός αιτία, δηλαδή το νερό» ανέφερε.
Ο κ. Λουπασάκης διευκρίνισε πως «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τη φορά της ροής των υδάτων στις δύο μεγάλες διαρρήξεις, αλλά μόλις γίνει αυτό θα μπορούν να κατασκευαστούν γεωτεχνικές γεωτρήσεις με κλησιόμετρα για να δούμε πόσο εκτείνονται αυτές οι επιφάνειες ολίσθησης σε βάθος».
Βούτες Ηρακλείου: Σύσκεψη στο Δήμο
Από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη στον δήμο Ηρακελίου, με συμμετέχοντες, όλους τους αρμόδιους φορείς που καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να προβούν σε εξηγήσεις για το φαινόμενο της καθίζησης στις Βούτες. Μεταξύ των επικρατέστερων σεναρίων για τις αιτίες, είναι η βλάβη που έγινε πριν από αρκετό καιρό στον αγωγό του νερού κάτω από χωριό και «φούσκωσε» το υπέδαφος με τα γνωστά αποτελέσματα.
Παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινός, επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης.
Παρόντες στη σύσκεψη είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, όπως ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας που συμμετέχει από την Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης, λίγο αφού επέστρεψε από τις Βούτες.
Παράλληλα, συμμετείχαν ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ο πρόεδρος Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμακης, Μανόλης Χαιρέτης, Γιάννα Καλλονάκη και Τάσος Τσατσάκης, η γενική γραμματέας του δήμου Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη, πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο γεωλόγος Παναγιώτης Σοφίου και ο υδρογεωλόγος Ηρακλής Μπουλακάκης, ο υδρονομέας Βαγγέλης Ρουμπάκης και οι ειδικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου Ηρακλείου Σπύρος Δοκιανάκη και Κώστας Πυλαυτσής. Επίσης υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, Μανόλης Μανουσάκης, Σγουρίτσα Πιταροκοίλη, Γιώργος Πολυχρονάκη, Μανόλης Κουκιαδάκης, Μαρία Μουντράκη.