Το κίνημα Avaaz απέναντι στο κύμα της καταστολής και της λιτότητας

Το κίνημα Avaaz απέναντι στο κύμα της καταστολής και της λιτότητας Facebook Twitter
3
Το κίνημα Avaaz απέναντι στο κύμα της καταστολής και της λιτότητας Facebook Twitter
Tο Avaaz είχε στηρίξει θερμά το «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στην Ελλάδα...

 

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες, το κίνημά μας απειλείται. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ψηφίζουν νόμους-φίμωτρα που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και βάζουν λουκέτο σε οργανώσεις. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής της κοινωνίας των πολιτών που έχει βιώσει η γενιά μας...», ξεκινούσε η επιστολή-έκκληση που έλαβα προχτές στο e-mail μου. «Η δύναμη του Avaaz αποτελείται από τις φωνές όλων μας. Αν οι κυβερνήσεις μάς θέσουν εκτός νόμου ή σαμποτάρουν τις κινητοποιήσεις μας, χαθήκαμε. Ήρθε η ώρα να αντεπιτεθούμε!», διακήρυττε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις διώξεις που αντιμετωπίζει σε Αίγυπτο - Ινδία και προαναγγέλλοντας τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας νομικής υπεράσπισης, για την οποία και ζητούσε την οικονομική συνδρομή των παραληπτών με προτεινόμενα ποσά από 2 έως 32 Ευρώ.


Ήξερα κάποια πράγματα για το Avaaz, λέξη που σε αρκετές γλώσσες σημαίνει, λέει, τραγούδι, είχα υπογράψει κιόλας κάποιες από τις πολλές διαδικτυακές καμπάνιες του αλλά δεν είχα ακριβώς «εντρυφήσει» στο θέμα, πράγμα που αφορμής δοθείσης έκανα γιατί παρουσιάζει πράγματι ενδιαφέρον: Ιδρύθηκε το 2007, συστήνεται ως «ένα παγκόσμιο κίνημα που φέρνει τη φωνή των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων», διαθέτει περί τα 42 κ. μέλη διεθνώς κι έχει μέχρι τώρα προβεί σε πάνω από 262 εκ. δράσεις (!) με αντικείμενα όπως διαφθορά, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση, φτώχεια, εκμετάλλευση... Βασισμένο σε ένα συμμετοχικό, αμεσοδημοκρατικό μοντέλο οργάνωσης, το διαδικτυακό αυτό κίνημα που ο Guardian αποκάλεσε «το μεγαλύτερο και ισχυρότερο στον κόσμο» συγκεντρώνει υπογραφές, αποστέλλει μαζικά e-mails, χρηματοδοτεί ενημερωτικές καμπάνιες, διοργανώνει διαδηλώσεις κι αποστολές, ασκεί πολιτική πίεση όπου απαιτείται. Υπάρχει κάποια βασική, πολυεθνική ομάδα συντονισμού, γενικός διευθυντής της οποίας είναι ο 38χρονος Βρετανοκαναδός Ricken Patel αλλά τις εκάστοτε προτεραιότητες καθορίζουν οι τακτικές δημοσκοπήσεις που γίνονται ανάμεσα στα μέλη του – καθένας που ευαισθητοποιείται για κάποιο τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο ζήτημα μπορεί να το προτείνει στους υπόλοιπους.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη και καλύτερη νομική ομάδας παγκοσμίως υπέρ της δημοκρατίας που χρηματοδοτείται από τους πολίτες, ώστε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τους κατασταλτικούς νόμους ήδη κατά τη σύνταξή τους, και να αντιμετωπίζουμε όποτε χρειαστεί τις εναντίον μας δικαστικές επιθέσεις.


Οι δημοφιλέστερες πρωτοβουλίες μετατρέπονται σε καμπάνιες που σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές: Στις πιο επιτυχημένες δράσεις του τελευταίου χρόνου όπως αυτές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Avaaz περιλαμβάνονται η διαδήλωση μισού εκ. ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη πέρσι τον Σεπτέμβριο που μαζί με την επίδοση 2 εκ. υπογραφών υπέρ της καθαρής ενέργειας στον ΟΗΕ συνέβαλαν να υπογραφεί νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τις εκπομπές ρύπων, το «πάγωμα» της κατασκευής του μεγαλύτερου εργοστασίου μεταλλαγμένων σπόρων στην Αργεντινή από τη Mosanto, η προστασία της γης των Μασάι που η κυβέρνηση της Τανζανίας ήθελε να κάνει κυνηγετικό πάρκο, η κατάργηση από τη μαροκινή κυβέρνηση διάταξης που απάλλασσε όσους βιαστές παντρεύονταν τα θύματά τους (υπόθεση 16χρονης Αμίνα), οι κινητοποιήσεις που ματαίωσαν την κόστους 14 δισ. Ευρώ αγορά νέων μαχητικών αεροπλάνων από την ιταλική κυβέρνηση εν μέσω κρίσης (Μάιος '14), η συμβολή του ρωσικού Avaaz στο ξεμπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία όταν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο (Ιούλιος '14) αλλά και δύο ελληνικού ενδιαφέροντος πρόσφατες υποθέσεις: Το «στοπ» στο μπάζωμα των ελληνικών παραλιών χάρη και στις 150.000 υπογραφές που παρέδωσε το κίνημα στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το WWF, ματαιώνοντας το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο περί αιγιαλών της κυβέρνησης Σαμαρά τον Μάιο του '14 και η προστασία των πολιτών από τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας (ζήτημα που ξανάρχεται τώρα στην επικαιρότητα) όταν έληγε ο σχετικός προστατευτικός «νόμος Κατσέλη». Κάπου 130 χιλιάδες υπογραφές παρέδωσαν τότε στις ελληνικές αρχές Avaaz – ΕΚΠΟΙΖΩ, ο νόμος παρατάθηκε ενώ η Λούκα Κατσέλη επαίνεσε δημόσια την πρωτοβουλία. Στην ιστοσελίδα του κινήματος, μάλιστα, εκτός από τα δικά της συγχαρητήρια φιγουράρουν τα αντίστοιχα της βουλευτίνας της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή για το θέμα των αιγιαλών!

Το κίνημα Avaaz απέναντι στο κύμα της καταστολής και της λιτότητας Facebook Twitter
Στις πιο επιτυχημένες δράσεις του τελευταίου χρόνου όπως αυτές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Avaaz περιλαμβάνονται η διαδήλωση μισού εκ. ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη πέρσι τον Σεπτέμβριο...

Είναι βέβαια αρκετοί οι πολιτικοί (με γνωστότερο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς), συνδικαλιστές, ακτιβιστές κ.λπ. που έχουν στηρίξει τις δράσεις του Avaaz. Δράσεις που, όσο «συμβατικές», ευκαιριακές ή ανεπαρκείς κι αν τις βρίσκουν κάποιοι, έχουν υπολογίσιμο αντίκρισμα αν κρίνουμε από τους «πονοκεφάλους» που αρχίζουν να προκαλούν σε κάποιους ισχυρούς: «Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 60 χώρες έχουν ψηφίσει νόμους που εμποδίζουν τη δράση των ΜΚΟ: Στην Ισπανία, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 600.000€ σε αβααζίτες και αβααζίτισσες ακόμη και για τη διοργάνωση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας. Στο Ισραήλ, ένα νομοσχέδιο επιδιώκει να κατατάξει πολλές γενναίες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους "ξένους πράκτορες", απαγορεύοντας τη διεθνή τους χρηματοδότηση. Επίσης στην Ουγκάντα, μία κρατική υπηρεσία θα μπορεί να διαλύει όποια οργάνωση δεν της αρέσει!», αναφέρει σχετικά η επιστολή-έκκληση. Και παρότι το Avaaz ήδη διαθέτει ομάδα νομικής υποστήριξης, το κόστος ώστε αυτή να διευρυνθεί και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτο για μια αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση όπως αυτή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί «η μεγαλύτερη και καλύτερη νομική ομάδας παγκοσμίως υπέρ της δημοκρατίας που χρηματοδοτείται από τους πολίτες, ώστε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τους κατασταλτικούς νόμους ήδη κατά τη σύνταξή τους, και να αντιμετωπίζουμε όποτε χρειαστεί τις εναντίον μας δικαστικές επιθέσεις» ή «διώξεις» σαν αυτές που δέχτηκαν, λένε, από τους «βαρόνους» των βρετανικών ΜΜΕ. Προς αυτό ζητείται επίσης η συνδρομή εθελοντών δικηγόρων και νομικών από όλο τον πλανήτη, ενώ σαν παράδειγμα αναφέρεται η δικαστική «νίκη» κατά της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης όταν προσπάθησε να λογοκρίνει την εκστρατεία του Avaaz κατά του εμπορίου οστών λιονταριού.


«Χτενίζοντας» περαιτέρω την ιστοσελίδα, βρήκα ιδιαίτερα ελκυστικές τις «προσωπικές ιστορίες» μελών του Avaaz από όλη την Υδρόγειο, τη δέσμευση για την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών με άμεση ανάρτηση τυχόν λαθών, τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της στοιχείων και την πληροφορία ότι ο αρχικός στόχος των 60.000 χρηματικών δωρεών ενόψει της προαναγγελθείσας «αντεπίθεσης» ξεπεράστηκε σε λίγες μόλις μέρες! Από τις τρέχουσες καμπάνιες, τώρα, ξεχωρίζουν αυτή για την αθώωση του 21χρονου Αλί που οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να αποκεφαλίσουν και να σταυρώσουν δημόσια λόγω παλιότερης συμμετοχής του σε αντικυβερνητική διαδήλωση, η διεθνής κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στις 29/11, η συλλογή υπογραφών κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (TTIP), η έκκληση για άρση του «εμπάργκο» στη Γάζα, η καμπάνια «Σταματήστε τους Πνιγμούς» προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση στο προσφυγικό αλλά και το πανευρωπαϊκό «Όχι» στη λιτότητα που ήδη κοντεύει τις 600 χιλιάδες υπογραφές (το Avaaz είχε εξάλλου στηρίξει θερμά το «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στην Ελλάδα).

Το κίνημα Avaaz απέναντι στο κύμα της καταστολής και της λιτότητας Facebook Twitter
H Avaaz βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες στην Κω...

Info:Avaaz.org

Το κίνημα διαθέτει επίσης δημοφιλείς ιστοσελίδες σε Facebook και Τwitter

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έχει κάνει πολύ καλές καμπάνιες, έχει κάνει και αμφιλεγόμενες.Υπάρχει δηλαδή και ο αντίλογος, πως οι ιδρυτές είχαν πριν την ίδρυση του πάρε-δώσε με ανθρώπους (Σόρος Μπάφετ,Ροκφέλερ κτλ) που μάλλον έχουν διαφορετικούς στόχους από εσάς ή εμένα.http://publicgood.org/tag/avaaz/http://www.wrongkindofgreen.org/?s=Avaaz