Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
1

Κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας, για την πορεία ενάντια στην λεηλασία της φύσης. 

Ο δρόμος μπροστά από την Βουλή έκλεισε λίγα λεπτά πριν τις 8μ.μ για τα οχήματα, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί σε όλους τους κάθετους δρόμους κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου. Ανήμερα της «Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού», η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων, διοργάνωσε νωρίτερα συγκέντρωση στο Μοναστηράκι.

Νωρίτερα, οι κεντρικοί δρόμοι γύρω από Σύνταγμα είχαν και πάλι κλείσει, για την κοινή πορεία των οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα.

Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων ανταποκρίθηκαν 40 φορείς, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι και πεζοπορικές ομάδες της Αττικής, ορειβατικοί σύλλογοι της περιφέρειας, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών και η Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Βουνών. Αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σήμερα και σε Ικαρία, Μονεμβασιά και Καρδίτσα. 

«Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Aγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Ανδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Ασκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οίτη, Οξυά, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ελικώνας και Κιθαιρώνας, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος και Εύβοια είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των "μελλοθάνατων" τόπων. Ακόμα και τα "Γκαλαπάγκος της Μεσογείου", 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των "πράσινων" επενδυτών», σημειώνουν οι διοργανωτές.

«Όπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Άγραφα - και όχι μόνο - αστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες (...) Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως "φιλοπεριβαλλοντικές" επενδύσεις», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων. 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"...Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως "φιλοπεριβαλλοντικές" επενδύσεις», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων." Πηγή: www.lifo.grΓια το πολύ σοβαρό για την χώρα μας θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος - αφού συνδέεται εξαιρετικά με το ΑΕΠ της -, όποιες ενέργειες / διαμαρτυρίες συμβάλλουν σε αυτό είναι θετικές. Και ίσως άργησαν κιόλας. Ωστόσο, μας λείπει σαν μεμονωμένων πολιτών η παιδεία για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα, όχι μόνο των βιοτόπων. Για αυτό το έχουμε παραμελήσει και έτσι υποβαθμίσθηκε δραματικά τα μεταπολιτευτικά χρόνια.Όχι για να ωφεληθούν μεγαλοεπενδυτές, αλλά για να εξυπηρετηθούν πολλά μικρά και ιδιοτελή τοπικά συμφέροντα ή απλά, για να κάνουν κάποιοι το κέφι τους με την ανοχή των υπόλοιπων.Αυτό πως θα το αντιστρέψουμε ;