Δεν ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά αυτή έγινε έπειτα από επιστολή φοιτητών προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ο κοσμήτορας της σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης.
Σε δηλώσεις που έκανε, ο κοσμήτορας της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ουσιαστικά διέψευσε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ανέφερε ότι οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας, λόγω κατάληψης φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές.
Μετά την έφοδο των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση Κομοτηνής, όπου φοιτητές ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι 18 προσαχθέντες. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, βρέθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να δουν τα 18 άτομα. Τελικά, στις 21:00 αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι πρώτοι από τους προσαχθέντες και περίπου στις 23:00 οι υπόλοιποι.
«Δεν ζητήθηκε ούτε από την κοσμητεία, ούτε από την πρυτανεία» η επέμβαση της αστυνομίας, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσομάλλης στον Alpha. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών, έστειλε επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Ο Χρυσοχοΐδης μας μάλωσε, λέγοντας “γιατί δεν με ειδοποιήσατε” και ήρθαν στην Κομοτηνή τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις», πρόσθεσε ο κοσμήτορας της Νομικής.
Μειοψηφία του συλλόγου φοιτητών αποφάσισε την Πέμπτη ότι από το πρωί της Δευτέρας θα προχωρούσε σε κατάληψη, ανέφερε ο κοσμήτορας. «Την επόμενη ημέρα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου φοιτητών “Κώστας Βάρναλης” έκρινε σε απόφασή του ότι αυτή η ενέργεια είναι αντικαταστατική και παράνομη. Επέμεναν να κάνουν την κατάληψή τους και επέμεναν προς εμένα να αναβάλω τις εξετάσεις για να διευκολυνθούν όλοι. Εγώ βέβαια αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις», συμπλήρωσε.
«Όταν έγινε η κατάληψη της σχολής, για να αποφευχθούν τα χειρότερα- διότι δεν είμαστε για να ανοίγουν κεφάλια εκεί πέρα- ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων και έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για εξετάσεις. Τότε η πλειοψηφία του συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως ανήμπορους να διασφαλίσουμε τη λειτουργία και παράλληλα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας του να παρέμβει απέναντι σε εμάς», συνέχισε ο κοσμήτορας της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
ΕΛ.ΑΣ.: Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας
Νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, με συνέπεια να προκληθεί ένταση και να γίνουν προσαγωγές.
Σε αυτή την ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας, όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής, παρεμποδίζοντας περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για τις εξετάσεις.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα
Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».