Κορωνοϊός: 69 θάνατοι μέσα σε 48 ώρες- Εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: 69 θάνατοι μέσα σε 48 ώρες- Εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κρίσιμες είναι οι επόμενες δέκα ημέρες στη «μάχη» με τον κορωνοϊό, καθώς το σύστημα υγείας καλείται να ανταπεξέλθει στην αυξημένη πίεση, μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown.

Αν και τα νέα, ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τα 2.000 στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται. Μέσα στο σαββατοκύριακο έγιναν εκατοντάδες νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ και χθες έφτασε τους 228.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει δραματική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Μόνο μέσα σε 48 ώρες κατέληξαν άλλοι 69 άνθρωποι, 34 στο 24ωρο έως το μεσημέρι του Σαββάτου και 35 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Την εβδομάδα που πέρασε το «μαύρο» ρεκόρ των ημερήσιων θανάτων ξεπεράστηκε τέσσερις φορές για να φτάσει στους 35 νεκρούς που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες 8 ημέρες του Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον θάνατο 159 ανθρώπων από κορωνοϊό.

Αναλυτικά τα κρούσματα και οι θάνατοι που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ από την 1η Νοεμβρίου έως και χθες:

  • 1/11 1.678 νέα κρούσματα- 9 θάνατοι
  • 2/11 1.152 νέα κρούσματα- 7 θάνατοι
  • 3/11 2.166 νέα κρούσματα- 13 θάνατοι
  • 4/11 2.646 νέα κρούσματα- 18 θάνατοι
  • 5/11 2.917 νέα κρούσματα- 29 θάνατοι
  • 6/11 2.448 νέα κρούσματα- 14 θάνατοι
  • 7/11 2.556 νέα κρούσματα- 34 θάνατοι
  • 8/11 1.914 νέα κρούσματα- 35 θάνατοι

Εκατοντάδες νέες εισαγωγές

Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας. Μόνο την Κυριακή, 340 άνθρωποι εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τα 120. Το Σάββατο έγιναν 348 νέες εισαγωγές και δόθηκαν 130 εξιτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας iatropedia.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό πληρότητας στις κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό διαμορφώνεται περίπου στο 61%. Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 420 τέτοιες κλίνες, από τις οποίες οι 161 είναι κενές.

Στην Αττική, το ποσοστό πληρότητας είναι στο 67% καθώς από τις 268 κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό οι 56 είναι διαθέσιμες. Στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης το ποσοστό πληρότητας ανεβαίνει στο 75%, καθώς από τις 124 κλίνες σε ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, 31 είναι κενές.

«Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε στο iatropedia ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. «Και οι νοσηλείες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι εντατικές και οι θάνατοι θα αυξηθούν αυτό το προσεχές διάστημα. Δεν λειτουργεί αυτόματα το lockdown. Όσο εύκολα ανεβαίνει η πανδημία τόσο εύκολα κατεβαίνει. Θέλω να πιστεύω ότι σε μία εβδομάδα και μετά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες. Δεν είμαστε οριακά στην Αττική. Ωστόσο, η εικόνα μπορεί να αλλάξει ακόμα και σε ελάχιστες ημέρες», δήλωσε στην «Καθημερινή» η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. «Το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει πόσο μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα και πόσοι είναι αυτοί που μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι αρχικά αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων.

Το σύστημα μπορεί να αντέξει, παρότι πιέζεται πολύ, εκτίμησε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης ΜΕΘ. «Είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις. Ελπίζω ότι σε δέκα ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Μέχρι τότε το σύστημα αντέχει», συμπλήρωσε.

«Για την Αττική το σύστημα μπορεί να αντέξει ακόμα 10 ημέρες σε αυτούς τους ρυθμούς, με όλες τις προσπάθειες που θα καταβάλλει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε στην εφημερίδα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM