Κορωνοϊός: Fake news πως αντιμετωπίζεται με αλάτι και ξύδι

Κορωνοϊός: Fake news πως αντιμετωπίζεται με αλάτι και ξύδι Facebook Twitter
1

Εδώ και λίγες ώρες, τα social media πολλών ελλήνων χρηστών συμβάλλουν στην αναπαραγωγή ψευδών συμβουλών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού με αλάτι και ξύδι.

Πρόκειται για υποτιθέμενες συμβουλές που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και άμεσα διαψεύστηκαν και από την ομάδα των www.ellinikahoaxes.gr.

Η δημοσίευση που αναπαράγεται συνεχώς έχει ένα γραφικό και υποστηρίζει ότι τα άτομα που εκτίθενται στον ιό, θα πρέπει να κάνουν γαργάρες με διάλυμα που δημιουργείται από ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι, για να αποτρέψουν την μετακίνηση του ιού από τον λαιμό στον πνεύμονα.

Το μήνυμα που αναπαράγεται είναι γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά.

Ο κορωνοϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες και αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στο λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και γαργαλίζει με ζεστό νερό και αλάτι ή ξύδι εξαλείφει τον ιό. Αντιγράψτε και επικολλήστε το ελληνικό αντίγραφό μου εδώ, ώστε να διαδώσετε αυτές τις πληροφορίες, επειδή μπορείτε να σώσετε κάποιον με αυτές τις πληροφορίες.

Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook.

Κορωνοϊός: Fake news πως αντιμετωπίζεται με αλάτι και ξύδι Facebook Twitter


Τι ισχύει;


Γιατροί προτείνουν κατά περιόδους διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση από ενοχλήσεις στο λαιμό. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι γαργάρες με διάλυμα που αποτελείται από νερό με ξύδι ή αλάτι. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να απομακρύνει τον ιό από το σώμα του. Άλλωστε, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με χρήση ομάδας ελέγχου, που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός "παραμένει για τέσσερις ημέρες στο λαιμό πριν περάσει στους πνεύμονες".

Αυτή τη στιγμή, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η περίοδος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, η οποία υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετηθεί στην επίσημη σελίδα σε αντίστοιχο ισχυρισμό ο οποίος αφορά την τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό:

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό προστατεύει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία ή επιστημονική μελέτη η οποία να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό πως οι γαργάρες με νερό και ξύδι έχουν την οποιαδήποτε θετική επίδραση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Για να συνδράμετε κι εσείς στον αγώνα κατά του ιού ακολουθείστε αυστηρά και μόνο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων επίσημων φορέων.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Βεβαίως δεν έχει γίνει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι μπορεί κάποιος να απομακρύνει τον ιό με αλατόνερο ή με ξύδι, ΑΛΛΑ- το αλάτι μειώνει το οίδημα στο λαιμό και χαλαρώνει τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθεί- το ξύδι είναι γνωστό αποχρεμπτικό, με άλλα λόγια βοηθάει την αποβολή με το βήχα των διάφορων εκκρίσεων από τους βρόγχους και από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημαέτσι το αλατόνερο και το ξύδι εμποδίζουν τα φλέγματα να φτάσουν στο κατώτερο αναπνευστικό και να προκαλέσουν πνευμονία. Δεν είναι σίγουρο ότι θα περιοριστεί και ο ιός, όμως είναι κάτι που διευκολύνει γενικά το αναπνευστικό.