Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί σε μήνες από τώρα», τόνισε μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν ακόμα 8.500 ενεργά κρούσματα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων πάνω από 2.000 στην Αττική και 1.500 Θεσσαλονίκη.
Οι περιοχές στο «κόκκινο»
«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η διασπορά του αφορά ολόκληρη την επικράτεια, ενώ βρισκόμαστε σε μία εποχή που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα έκθεσής μας», προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην Δυτική Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και την Πιερία.
«Τα νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύουν 2.500 συνάνθρωποι σε κλινικές Covid και 500 πέρασαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα Χριστούγεννα» και ακόμα και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει στο 91%. Αν και η διάμεση ηλικία είναι 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους 4 νέους ασθενείς είναι άνω των 65 ετών και το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, εκτιμούν οι ειδικοί, με τις ισορροπίες θα θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.
«Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό, που θα μας αναγκάσει να μείνουμε σε κλειστούς χώρους διευκολύνοντας τις νέες μολύνσεις. Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση συναναστροφών και συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας» πρόσθεσε η Δρ. Παπαευαγγέλου.
Όπως υπενθυμίσε, οι συναθροίσεις σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως τα σπίτια αποτελούν την «τέλεια ευκαιρία» για να μεταδοθεί ο ιός. Ακόμα και ένα μέλος μιας παρέας να είναι ασυμπτωματικό εύκολα μπορεί να μεταδώσει την λοίμωξη μέσα σε λίγες μόνο ώρες - «όσο κρατάει η μεσημεριανή ή βραδινή συνάθροιση για φαγητό.»
«Το μέγεθος της παρέας και η διάρκεια της συνάντησής μας είναι κριτικής σημασίας όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγαλύτερη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια τονίζοντας πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά πριν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.