Κορωνοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που απασχολούν τους ειδικούς και για ποιον λόγο

Κορωνοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που απασχολούν τους ειδικούς και για ποιον λόγο Facebook Twitter
0

Οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν αρχικά στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την περίοδο, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, κάποιες επικρατούν, που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξήγησε.

Είναι προτιμότερο να είναι 50% «βαρύτερος» ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος, γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, επεσήμανε. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις μεταλλάξεις.

Οι μεταλλάξεις και η «Nelly»

Στο ζήτημα των μεταλλαγμένων στελεχών αναφέρθηκε αναλυτικά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στη θέση 501 της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

«Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι "Nelly", φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτά τα στελέχη έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές.

«Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη "Nelly" σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης για τις μεταλλάξεις.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι θα γίνεται μοριακή επιτήρηση κάτι που δεν θα αφορά μόνο το βρετανικό στέλεχος- από το οποίο έχουν καταγραφεί έως τώρα 26 κρούσματα στη χώρα μας- αλλά οποιοδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μπει στην Ελλάδα.

«Και αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η επιλογή των δειγμάτων θα γίνεται με ένα συνδυασμό κριτηρίων, όπως το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο, εάν πρόκειται για κάποιον που έρχεται στη χώρα, ή εάν έχει δημιουργηθεί μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρμενία: Το ΓΕΕΘΑ τοποθέτησε γέφυρες σε περιοχές της χώρας

Ελλάδα / Αποσυναρμολόγησαν γέφυρα 200 μέτρων στην Ελλάδα και έφτιαξαν 3 γέφυρες τύπου Μπέλεϋ στην Αρμενία

Πρώτα αποσυναρμολογήθηκε γέφυρα μήκους 200 μέτρων από τη Σίνδο - Το μηχανικό την κατήτμησε σε τρεις συλλογές - Τοποθετήθηκαν ήδη οι δύο και απομένει να μπει η τρίτη γέφυρα σε αρμενικό χωριό
LIFO NEWSROOM