Στο ρυθμό των γιορτών κινείται εδώ και ημέρες ολόκληρος ο κόσμος, με τα Χριστούγεννα φέτος να είναι, ίσως τα πιο περίεργα, από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Περιορισμοί στις μετακινήσεις και στον αριθμό των ατόμων που θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι «συνθέτουν» την εικόνα των φετινών γιορτών, τα οποία θα είναι άκρως οικογενειακά.
Στενά οικογενειακά Χριστούγεννα
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες, το βράδυ των Χριστουγέννων θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες μαζί, με ανώτερο αριθμό συγκεντρωμένων τα 9 άτομα. Οι ειδικοί μάλιστα καλούν τους πολίτες να παραμείνουν μόνοι σπίτι και να αποφύγουν τις επαφές με άλλους ανθρώπους.
Ποιες ώρες απαγορεύεται η κυκλοφορία
Σε ισχύ θα είναι καθ΄όλη τη διάρκεια των γιορτών η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο
Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.
Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα - μέλη της ίδιας οικογένειας - να μην βεβαιώνεται παράβαση.
Ποιο κωδικό στέλνουμε για το ρεβεγιόν
Οι οικογένειες που θα μετακινηθούν για την επίσκεψη σε γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να το κάνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6» στο νούμερο 13033. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες στις Εκκλησίες
Μεγάλο στοίχημα για τους ιερείς των ενοριών παραμένει η διαλογή που θα πρέπει να κάνουν μεταξύ των πιστών, αφού σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού. Ωστόσο, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.
Ήδη, αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.
Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.
Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.
Κλειστοί οι ναοί στη Δράμα
Ωστόσο, στη Δράμα οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, αφού σύμφωνα με απόφαση του μητροπολίτη Παύλου, η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στους ναούς της πόλης θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού, αλλά και για να μην αναγκαστούν οι ιερείς να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιος θα μπει και ποιος όχι. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν.
Ποια είναι τα πρόστιμα
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.