Έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε διάφορα σημεία της χώρας, 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ειδικά οχήματα μεταφοράς φαρμάκων είναι ορισμένα από τα μέσα που θα διατεθούν για τον εμβολιασμό στη χώρα μας.
Πρόκειται για το σχέδιο «Πανάκεια» που προβλέπει πώς θα φτάσουν σε κάθε πολίτη τα εμβόλια για τον κορωνοϊό από τις αρχές του Ιανουαρίου. Το δεύτερο τμήμα της επιχείρησης του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ψηφιακά, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν να βρεθούν στο εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους περιμένει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το σχέδιο από την παραλαβή των εμβολίων έως να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα απαιτεί συνεργασία υπουργείων, φορέων και μιας αλυσίδας υπηρεσιών και ανθρώπων. Ο προγραμματισμός προβλέπει να εμβολιάζονται περίπου 2.117.000 άνθρωποι κάθε μήνα.
«Τα πρώτα 250.000 εμβόλια που θα παραληφθούν θα διοχετευτούν στο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Μετά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού θα εμβολιαστούν οι πολίτες στους οίκους ευγηρίας, στα κέντρα φροντίδας και αναπήρων», λέει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Το επόμενο βήμα είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων βάσει της σειράς που θα καθορίσουν οι λοιμωξιολόγοι.Τα εμβόλια που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα κατανέμονται και θα φυλάσσονται σε έξι χώρους: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πάτρα και τα Τρίκαλα.
Μετά την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων θα γίνει μέσω των ΑΜΚΑ η κατάταξη προτεραιότητας των πολιτών που θα ενημερωθούν για τον χρόνο εμβολιασμού τους μέσα από τρία κανάλια: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr και μέσω call center.
Κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού, πράγμα που διευκολύνει σημαντικά τον προγραμματισμό διανομής εμβολίων όπως αυτό της Pfizer που έχει χρόνο ζωής πέντε ημερών.
SMS για εμβόλιο
Ένα τηλεφωνικό κέντρο θα δέχεται 1 εκατομμύριο κλήσεις την ημέρα
Σχέδιο καταρτίζεται και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται ότι έφτασε η σειρά τους για να εμβολιαστούν. Μετά την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων, θα γίνει μέσω των ΑΜΚΑ η κατάταξη προτεραιότητας των πολιτών που θα ενημερωθούν για τον χρόνο εμβολιασμού τους μέσα από τρία κανάλια: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr και μέσω call center.
Οι πολίτες θα μπορούν να μετάσχουν στον εμβολιασμό μέσα από:
1. άυλη συνταγογράφηση
Οι μεν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.
Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν.
Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Ελληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.
2. emvolio.gov.gr
Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους θα μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.
3. τηλεφωνικό κέντρο
Στο τηλεφωνικό κέντρο που θα είναι σύντομα διαθέσιμο, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούν για να δηλώσουν ενδιαφέρον και να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους.
Η τελευταία φάση του όλου εγχειρήματος αφορά τα πιστοποιητικά που θα χορηγηθούν στους πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να προμηθεύσει κάθε εμβολιαστικό κέντρο με tablets. Με αυτά οι γιατροί θα ενημερώνουν επιτόπου την ΗΔΙΚΑ για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών, οι οποίοι θα αποκτούν σε ψηφιακή μορφή και το σχετικό πιστοποιητικό.