Προβληματισμένοι δηλώνουν τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για τα πάρτι συνωστισμού στη Μύκονο, σε beach bars και σε βίλες.
Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχεδιασμό για εντατικοποίηση των ελέγχων στη Μύκονο.
«Πλέον, με τη βοήθεια του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου έχουν περιοριστεί. Δηλαδή, φέτος με τις καταγγελίες του σωματείου έχουμε εντοπίσει αρκετά από αυτά και με διάφορους τρόπους έχουμε καταφέρει να τα αποτρέψουμε», δήλωσε ο κ. Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Γραμματέας Επιχειρήσεων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου στον ΣΚΑΙ.
«τρία, τέσσερα, πέντε πάρτι σε διαφορετικές βίλες του νησιού» γίνονται κάθε βράδυ. Σε ερώτηση αν σε ένα τέτοιο πάρτι θα μπορούσαν να υπάρξουν 1000 καλεσμένοι με είσοδο ακόμα και χίλια ευρώ ο κ. Ζησιμόπουλος, Γραμματέας Επιχειρήσεων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, σημείωσε: «Το χίλια είναι πολύ μεγάλο νούμερο αλλά έχουν υπάρξει και τέτοια πάρτι. Είναι λίγα. Τα περισσότερα όμως είναι πάνω από 300, 400, 500 καλεσμένους».
Σε ότι αφορά τη διοργάνωση των πάρτι σημείωσε: «Έχουν ανθρώπους δορυφόρους. Βλέπουν ποιος ξοδεύει και ποιος δεν ξοδεύει πάνε και τον προσεγγίζουνε και του λένε για το πάρτι, πληρώνονται και λίγο πριν γίνει το πάρτι του στέλνουν την ακριβή τοποθεσία για το πάρτι για να πάει».
Όπως τόνισε βρίσκουν «πελάτες» μέσα στα νόμιμα κλαμπ του νησιού και μέσω των social media παρακολουθώντας τα προφίλ των χρηστών και τι είδους ζωή κάνουν, τι πορτοφόλια έχουν κλπ.
Πώς θα «μπλοκάρει» τα πάρτι η ΕΛΑΣ
-Το «τέχνασμα» της ηχορύπανσης: Μέσω των καταγγελιών για πολύ δυνατή μουσική, όπως έγινε και στην περίπτωση σύλληψης του 38χρονου.
-Drones: Θα εντοπίζουν τους συνωστισμούς σε συγκεκριμένους χώρους.
-Insiders αστυνομικοί: Θα προσπαθήσουν οι αστυνομικοί να γίνουν υποψήφιοι πελάτες, προκειμένου να λαμβάνουν πρώτοι τις πληροφορίες για το που θα γίνονται τα πάρτι. Μόλις εντοπιστούν τα στίγματα τοποθεσίας που αποστέλλουν τα κυκλώματα αυτά, θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα αποτρέπουν την προσέλευση στα πάρτι.
Ενδεχόμενο πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης
Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να βοηθήσει κατά τους ειδικούς, αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, θα ήταν να μπει ένα πλαφόν στην παρουσία πελατών στα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Γκίκα Μαργιοκίνη, είναι ένα μέτρο που πρέπει να αρχίσει να συζητείται, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.
«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ελέγχους νομίζω, σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πρέπει να δούμε στα κέντρα διασκέδασης πως μπορεί να μαζευτεί το πρόβλημα», είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, εάν και εφόσον δούμε μια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ακόμη και να δούμε μειώσεις της πυκνότητας σε κάποιους χώρους. Το έχουμε δει να αποδίδει σε διάφορες χώρες, το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων. Έχει εφαρμοστεί και έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε, έχουμε περιθώριο ακόμη με ελέγχους», πρόσθεσε.
65 νέα κρούσματα, ένας θάνατος
Στην χθεσινή καταμέτρηση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός απολογισμός έχει φτάσει τα 4.401. Από τα 65 κρούσματα (170 το τελευταίο τριήμερο), τα 34 ήταν εισαγόμενα (17 στις πύλες εισόδου και 17 που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο), ενώ 16 προέκυψαν από ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο παραμένει έξω από τον Πειραιά αγκυροβολημένο, με το πλήρωμα να βρίσκεται σε καραντίνα.