Συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά από αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.
Όπως αναφέρει το ECDC, κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.
«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», αναφέρει το ECDC. Ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».
Προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις στην Βρετανία έγινε μεταμόσχευση ήπατος.
«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σημειώνει το ECDC.
Πλεύρης: «Σε αυξημένη επιφυλακή η Ελλάδα»
O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση με Covid». Όπως είπε, η Ελλάδα είναι «σε αυξημένη επιφυλακή γιατί χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών να γίνουν μεταμοσχεύσεις».
«Εάν μεταδοθεί σε έξαρση, τη στιγμή που δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες, θα είναι ανησυχητικό» συμπλήρωσε.
Όλα τα τμήματα έχουν ενημερωθεί και η κατάσταση είναι υπό πλήρη παρακολούθηση, διαβεβαίωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως εάν εντοπιστεί περιστατικό στόχος είναι να «κινηθούμε ταχέως».
Τζανάκης: Δεν πρέπει να τρομάζουν οι γονείς -Τι πρέπει να προσέχουν
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο ΜEGA για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, τονίζοντας πως δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό.
«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, Α, Β, C, D, E, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε αιματογενώς είτε τροφογενώς. Αυτά τα περιστατικά, που είναι περίπου 75-80 σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα στην Αγγλία και την Σκωτία, δεν έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον ιό. Τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά έχουν αποσυνδέσει τον κορωνοϊό, καθώς κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει εμβολιαστεί».
«Να πούμε ότι προσβάλει παιδιά κυρίως 2 έως 5 ετών, αλλά έχουν προσβληθεί και παιδιά έως 16 ετών. Κάποια παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση λόγω καταστροφής του ήπατος και της ηπατικής ανεπάρκειας», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάποια καινούργια ιογενής κατάσταση (...) Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού, ο οποίος όταν προσβάλει τους ανθρώπους είναι αθώος, κάνει λίγο γαστρεντερίτιδα, λίγο ανώτερο αναπνευστικό, σαν ένα απλό κρυολόγημα και φεύγει χωρίς επιπτώσεις. Ίσως να είναι μια παραλλαγή αυτού του αδενοϊο», αναφέρει.
Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπτώματα, ο κ. Τζανάκης είπε: «Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, πολλές φορές μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες. Όλα αυτά θα το οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Είναι μια ασθένεια η οποία θα οδηγήσει το παιδί και τους γονείς στον γιατρό», προσθέτοντας σε άλλο σημείο ένα ακόμη σύμπτωμα, την υπέρχρωση στα ούρα.
«Δεν πρέπει να τρομάζουν οι γονείς, προς στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κρατούν τα κλασσικά μέτρα υγιεινής. Εμείς κινδυνεύουμε κυρίως από την ηπατίτιδα Α», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.
Τα συμπτώματα
Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» ανέφερε η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.
Στη Βρετανία, οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για να διαπιστώσουν τυχόν συμπτώματα. Τι πρέπει να προσέχουν:
- Ικτερο
- Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
- Κνησμό στο σώμα
- Πυρετό
- Ναυτία
- Πόνο στην κοιλιακή χώρα