Τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην πώληση πλαστών πινάκων ζωγραφικής, δήθεν διάσημων καλλιτεχνών, ανακάλυψαν οι αρχές στην Κρήτη.
Για την υπόθεση πλαστών πινάκων ζωγραφικής ταυτοποιήθηκαν 5 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και αποθήκη στην Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά γνησιότητας και μεταλλικός φούρνος για την παλαίωση έργων τέχνης.
Για τους πίνακες που βρέθηκαν στην Αττική παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι ήταν εξ’ ολοκλήρου πλαστοί, κατ’ απομίμηση του καλλιτεχνικού ιδιώματος των ζωγράφων στους οποίους αποδίδονται, πλαστογραφώντας ακόμα και την υπογραφή τους. Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται να παρανομεί από το 2014.
Πλαστοί πίνακες ζωγραφικής: Πώς δρούσαν οι συλληφθέντες
Οι δράστες προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία πλαστών πινάκων. Στη συνέχεια, έρχονταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, παραπλανώντας τους για την αυθεντικότητα των πινάκων ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από συλλέκτες του προη.γούμενου αιώνα ή από πολιτικά πρόσωπα μέσω διεθνούς δικτύου που είχαν αναπτύξει για την προώθηση των έργων τους.
Ακόμη, αναρτούσαν τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους, συσκεύαζαν τα έργα σε ξυλοκιβώτια και τα απέστελλαν στο εξωτερικό μέσω μεταφορικής εταιρίας για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Για την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης είχαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αναπτύξει διακριτούς ρόλους.
Συνολικά από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2023, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 18 πίνακες ζωγραφικής (10 εκ των οποίων οι πλαστοί κατόπιν πραγματογνωμοσύνης)
- πλήθος σφραγίδων διαφόρων φορέων
- πλήθος εγγράφων (εξουσιοδοτήσεις, ιδιόχειρες επιστολές, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις)
- 2 λάπτοπ
- 2 μεταλλικοί φούρνοι που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση έργων τέχνης και
- σωληνάρια, πινέλα και σπάτουλες ζωγραφικής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρία βασικά μέλη της οργάνωσης (35χρονος, 61χρονος και 69χρονη), σε σχετικό οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε. προέκυψε να κατέχουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρότι δεν παρουσιάζουν επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση υπολογίζεται σε ποσό άνω των 6.000.000 ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.