Κυκλώνας Ιανός (Live εικόνα): «Μάτι» 50 χιλιομέτρων και άνεμοι 90 χλμ/ώρα

Κυκλώνας Ιανός (Live εικόνα): «Μάτι» 50 χιλιομέτρων και άνεμοι 90 χλμ/ώρα Facebook Twitter
0

Ο μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο από δορυφόρους. Στο κέντρο του, παρατηρείται ένα «μάτι» ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι στην περιφέρειά του.

Δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης του ανέμου έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιομέτρων ανά ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν το σύστημα κινηθεί στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά στις 4 τα ξημερώματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 km/h. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.

Live εικόνα


Ο χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τη δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Παρασκευής 18/09 στις 07:30 ώρα Ελλάδας, και δείχνει το κέντρο του Ιανού λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου με την ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας να εκτιμάται στα 990 hPa.

Επίσης αναφέρονται πάνω στον χάρτη τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται από το απόγευμα της Πέμπτης 17/09, όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν αναφέρουν νεότερες τιμές.

Κυκλώνας Ιανός (Live εικόνα): «Μάτι» 50 χιλιομέτρων και άνεμοι 90 χλμ/ώρα Facebook Twitter

«Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη» προειδοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά [...] όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά», εξήγησε.

Κατά τον ίδιο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα. «Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ