Την φωτιά στη Ρόδο ανέλυσε σε πέντε παραμέτρους ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέροντας πως «ήταν πάρα πολύ δύσκολη η κατάσβεση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η πυρκαγιά ήταν στο κατώτερο σημείο».
Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε στο OPEN για την φωτιά στη Ρόδο πως «τα αεροπλάνα ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν καθώς πρόκειται για ένα ανάγλυφο πολυσχεδές» και συνέχισε τονίζοντας πως καίγεται ο πνεύμονας της νησιού. Ακόμα, είπε πως πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή.
Κατά τα λοιπά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε την εξέλιξη της φωτιάς στη Ρόδο βάσει 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων.
Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, οι 5 αυτοί παράγοντες είναι:
- Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
-Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου
- Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες
- Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
-Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.
Εν κατακλείδι, υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας, «επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» .