Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας»- Οι παράγοντες που ευνοούν τη φωτιά

Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας»- Οι παράγοντες που «συμμαχούν» με τη φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί ότι αρκούν λίγα δέντρα που μετατρέπουν μια χαράδρα «σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω», για να δημιουργηθεί το «φαινόμενο της καμινάδας» το οποίο προκάλεσε πολλές αναζωπυρώσεις στις φωτιές που καίνε την Ελλάδα. 

«Για να αναπτυχθεί μια δασική φωτιά πρέπει να υπάρχει κατ' αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες» σημείωσε αρχικά στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας για το φαινόμενο της καμινάδας.

Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν σύμφωνα με τον καθηγητή. «Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή. Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω» επισημαίνει μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM