Μετά το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, ο χώρος επέστρεψε σήμερα στον δήμο Μυτιλήνης.
Από τις 13 έως τις 29 Απριλίου έγινε η επιχείρηση μεταφοράς των 697 αιτούντων άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ. Από αυτούς, οι 159 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα και οι 538 στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι Λέσβου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και της μείωσης των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.
«Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας», συμπλήρωσε ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ.
Τους προηγούμενους μήνες έκλεισε η άτυπη δομή φιλοξενίας στον χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Παράλληλα προχωρά η δημιουργία της νέας, κλειστής και ελεγχόμενης δομής- καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της- που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού.
Αυτή η δομή, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια και όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.
Τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκε μείωση της τάξης του 93% στις ροές στη Λέσβο, σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 2.200, συμπλήρωσε.
Αυτό, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου είχε ως αποτέλεσμα από 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, σήμερα να βρίσκονται 7.200 στο νησί, πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός.