Λέσβος: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία τα λύματα από το ΚΥΤ Μόριας - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Λέσβος: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία τα λύματα από το ΚΥΤ Μόριας - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι Facebook Twitter
0

Τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία από τα λύματα του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Λέσβου.


Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία των κατοίκων της περιοχής, από το καλοκαίρι ξεκίνησε, παρά τις αντιρρήσεις, η διοχέτευση των λυμάτων από το ΚΥΤ της Μόριας στο αποχετευτικό δίκτυο του χωριού δυναμικότητας 1000 ατόμων. Από τις πρώτες κι όλας ημέρες παρουσιάστηκαν σοβαρά λειτουργικά με αποτέλεσμα καθώς το αποχετευτικό δίκτυο καλείται να εξυπηρετήσει σχεδόν 17.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ. Τα λύματα, σύμφωνα με την καταγγελία, δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού κάτι που συνιστά υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους της περιοχής.

Λέσβος: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία τα λύματα από το ΚΥΤ Μόριας - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι Facebook Twitter

Αναλυτικά η καταγγελία


«Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στο Περιβάλλον από τη μη σύννομη διάθεση λυμάτων του Κέντρου Υποδοχής και ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια, Λέσβου

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μόριας καταγγέλλουμε τη μη σύννομη διάθεση των λυμάτων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών της Μόριας.

Από το καλοκαίρι και παρά τις σοβαρότατες αντιρρήσεις των κατοίκων άρχισε η διοχέτευση λυμάτων, και μάλιστα βοθρολυμάτων ενός τεράστιου αριθμού φιλοξενουμένων του ΚΥΤ , σε ένα κλάδο του αποχετευτικού συστήματος του χωριού δυναμικότητας 1000 περίπου ατόμων, ύστερα από μικρή αναβάθμιση της δυναμικότητάς του.

Από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας όμως παρουσιάστηκαν σοβαρά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τα λύματα δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αερίων ρύπων που διαφεύγουν από τις αποχετεύσεις των σπιτιών. Η περιοχή είναι ήδη μια σοβούσα υγειονομική βόμβα και μια διαρκής απειλή για την υγεία των κατοίκων. Σκεφτείτε ότι είναι βοθρολύματα 17.000 ανθρώπων προερχόμενων από ενδημικές σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα, άγνωστα στο δυτικό κόσμο , χώρες που διασπείρονται λίγες δεκάδες μέτρα από τα σπίτια του χωριού.

Για όλα αυτά οι κάτοικοι πολλάκις διαμαρτυρήθηκαν, συναντήθηκαν, συζήτησαν ,εξέθεσαν τις αντιρρήσεις και απόψεις τους στους υπεύθυνους, θεωρώντας το έργο ασύμμετρο για πολλούς λόγους , έκαναν ασφαλιστικά μέτρα πολύ πριν λειτουργήσει αυτό και λοιδωρήθηκαν ως μισάνθρωποι από τα μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και κοινωνικά.

Επιβεβαιώθηκαν όμως οι φόβοι τους παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των φορέων εκτέλεσης του έργου ότι αυτό θα λειτουργήσει άψογα και θα λύσει ΟΛΑ τα υγειονομικής φύσης προβλήματα της περιοχής. Τα λύματα έχουν ήδη πλημμυρίσει τον εφαπτόμενο στα σπίτια του χωριού χείμαρρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Έτσι το αποχετευτικό πρόβλημα από το ΚΥΤ το μετέφεραν μέσα στο χωριό και το κατέστησαν πλέον από πρόβλημα του ΚΥΤ σε πρόβλημα του χωριού.

Τί λένε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι γι΄ αυτό το έργο; Έχουν ενημερωθεί πλήρως».

Με πληροφορίες από lesvosnews

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM