Λίμνη Κάρλα: Πιέζονται τα αναχώματα, σε επιφυλακή οι αρχές

Θεσσαλία: Σε κατάσταση επιφυλακής οι αρχές για να μην υπερχειλίσει η λίμνη Κάρλα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Θεσσαλία, για την πίεση που δέχονται τα αναχώματα στη λίμνη Κάρλα, με τον φόβο νέων πλημμυρών στην περιοχή.

Τα υδατοφράγματα είναι κλειστά, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κάρλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όμως, το ύψος του νερού στον κάμπο ξεπερνά τη στάθμη της ίδιας της λίμνης.

Μάλιστα, όπως κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που χαρτογράφησε την περιοχή, η έκταση της πλημμυρισμένης περιοχής στον νομό Λάρισας, γύρω από τη λίμνη Κάρλα, υπολογίζεται σε 98.584 στρέμματα.

Λίμνη Κάρλα: Σε κάποια σημεία το νερό ξεπερνά τα 8 μέτρα

Την ίδια ώρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στον δήμο Κιλελέρ και τον δήμο Αγιάς είναι σε απόγνωση καθώς, όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ, εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος, το νερό δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τον κάμπο αν δεν περάσουν 1,5 με 2 χρόνια. 

Σύμφωνα με τους αγρότες, η σήραγγα στην περιοχή που είχε κατασκευαστεί το 1960 και οδηγεί το νερό από τον κάμπο στη θάλασσα, έχει τη δυνατότητα να περάσει 30.000 κυβικά την ώρα, ενώ σε όλο τον κάμπο εκτιμάται ότι το νερό ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια κυβικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποια σημεία γύρω από τη λίμνη Κάρλα, το νερό ξεπερνά τα 8 μέτρα, κάτω από το οποίο βρίσκονται χιλιάδες καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλια, σιτηρά και αμυγδαλιές.

Από την πλευρά τους οι αγρότες λένε πως αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία ενώ οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο και για μεγάλες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κτηνοτρόφοι λένε πως μία μπάλα από άχυρα που πριν το πέρασμα της κακοκαιρίας κόστιζε 15 ευρώ, πλέον τη βρίσκουν στα 50 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM