Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι αρκετά για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, αναφορικά με τον κορωνοϊό, δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού, μιλώντας στο Open, υπογράμμισε τη σημασία για λιγότερους μαθητές στα σχολικά τμήματα, ενώ πρότεινε μαθήματα σε ανοιχτούς ή μεγάλους κλειστούς χώρους, εκτός σχολικών κτιρίων.
«Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν για ποικίλους λόγους, δεν τίθεται θέμα. Κάποια μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί, η μάσκα, οι απολυμάνσεις, το αντισηπτικό. Φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, θα πρέπει να προστεθούν κάποια», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
«Από την αρχή της πανδημίας επιμένω για την απόσταση στα σχολεία. Να είναι λιγότεροι μαθητές. Και πέντε τμήματα να αραιώσουν σε όλη τη χώρα, κάποιους ανθρώπους θα σώσουμε μια μεγαλύτερη ομάδα δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η λύση δεν είναι τα εκ περιτροπής μαθήματα, καθώς αυτά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο, για ποικίλους επιδημιολογικούς λόγους, εξήγησε. «Εγώ θα έλεγα άμεσα το κάθε σχολείο να δημιουργήσει και κάποιο χώρο στο ύπαιθρο, που κάποια τμήματα θα μπορούν να κάνουν μάθημα εκεί. Να βρουν σε συνεργασία με δήμους χώρους, κλειστά μαγαζιά μεγάλα, πνευματικά κέντρα, άλλους χώρους εκτός του σχολείου, όπου θα μπορούν να πάνε με τα πόδια οι μαθητές. Στην ανάγκη, να βάλεις εκεί τα μεγάλα παιδιά, για να μην τα μικρότερα στον κίνδυνο της μετακίνησης», πρότεινε η κ. Λινού.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας «κάψουλας» στα σχολικά τμήματα, ανέφερε ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι περιορισμένος. «Γενικά είναι καλή η ιδέα να έχουμε μια "κάψουλα", δηλαδή έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που δουλεύουν, διασκεδάζουν, ζουν μαζί. Στην Αμερική τα bubbles ορίζονται στα 12-14 άτομα. Τα bubbles των παιδιών δεν είναι μεταξύ τους μόνο. Είναι και οι γονείς τους, είναι και οι εκπαιδευτικοί, είναι τεράστιος ο αριθμός», εξήγησε η κ. Λινού.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η κ. Λινού ανέφερε: «Μπορεί να ακουστεί αιρετικό, αλλά όπως προτείνω να αξιοποιηθούν ιδιωτικά λεωφορεία για τις μαζικές μεταφορές του πληθυσμού, πρέπει να αξιοποιηθούν επειγόντως και ιδιωτικά εργαστήρια. Να υπάρξουν οδηγίες και έλεγχος για να είναι σωστή η λειτουργία τους και να δοθούν τεστ και εκεί».
Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι θα βοηθήσει, αλλά πρόσθεσε: «Ο δρόμος μέχρι να πετύχουμε ανοσία στον πληθυσμό μέσω του εμβολίου και όχι μέσω νόσου, είναι μακρύς. Φανταστείτε ότι είμαστε 10 εκατομμύρια και μιλάμε για 600.000 δόσεις. Θα είναι αρκετές για να εμβολιαστούν οι πρώτης γραμμής λειτουργοί υγείας και οι πολύ ευαίσθητες ομάδες, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα».