Λινού: Ενδεχόμενος συνωστισμός παιδιών σε πολύ μεγάλα σχολεία πυκνοκατοικημένων περιοχών

Λινού: Ενδεχόμενος συνωστισμός παιδιών σε πολύ μεγάλα σχολεία πυκνοκατοικημένων περιοχών Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου η Αθηνά Λινού εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της απέναντι στην «ενιαία τακτική».

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η ενιαία τακτική», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. «Υπάρχουν σχολεία τα οποία είναι απομονωμένα και έχουν ελάχιστους μαθητές, υπάρχουν νηπιαγωγεία που έχουν δέκα ή δώδεκα παιδάκια, αυτά θα μπορούσα να ανοίξουν. Χρειάζεται μελέτη από πλευράς πολιτείας και εκπαιδευτικών, για να δούμε ποια σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν.»

«Αντίθετα υπάρχουν σχολεία που είναι και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και που είναι πολύ μεγάλα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να συνωστιστούν», είπε η κυρία Λινού συνοψίζοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων «πρέπει να γίνει κατά περίπτωση».

Παράλληλα υπογράμμισε πως σε όλα τα σχολεία πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας - ανάμεσά τους και η αύξηση της διάρκειας του διαλείμματος «να είναι πιο πολύ ώρα έξω τα παιδιά», ενώ, κατά το διάστημα αυτό οι αίθουσες πρέπει να αερίζονται. «Αν υπάρχουν αίθουσες χωρίς παράθυρο να μην χρησιμοποιούνται.»

Σημειώνεται ότι αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων τη Δευτέρα ο κ. Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε χθες πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

«Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου  αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές.»

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 

   

 

Εντός 2021 το τέλος της πανδημίας 

Η κυρία Λινού εξέφρασε τη σιγουριά ότι «ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια».

«Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ