Μαγιορκίνης: Σε ένα μήνα περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας

Μαγιορκίνης Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, είπε μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Διευκρίνισε ότι η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης στη χώρα. «Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο με την επιστροφή από τις διακοπές, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αναμένεται μία διαφορετικού τύπου κινητικότητα».

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα μετά τον Ιούλιο, που εμβολιάστηκαν νεαρές ηλικιακές ομάδες και αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας. Σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας» πρόσθεσε και εξήγησε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό των διασωληνώμενων, ο ρυθμός αύξησής τους παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Ο επίκουρος καθηγητής αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη M, λέγοντας πως είναι μία μετάλλαξη που εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική με πολλές επιμέρους μεταλλάξεις. «Έχει μεταλλάξεις που διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας Δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είμαστε under investigation» πρόσθεσε..

«Γενικά απάξ και μία μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική, δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να αναστείλουν την εξάπλωσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε αλλά δεν μπορούμε να την σταματήσουμε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Την παρακολουθούμε, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης παράθεσε τα παγκόσμια, τα πανευρωπαϊκά και στα εγχώρια στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω 4,5 εκα. θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα ενώ παρουσιάζεται μία μικρή πτώση της τάξης του 2%. 

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων στην Ευρώπη είναι 124 χιλ. ανά ημέρα ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται στους 1.470 ανά ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση στα στοιχεία σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία ενώ αντίθετα υπάρχει επιδείνωση σε Γερμανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως είπε, η πανδημία δείχνει μικρή αλλά σημαντική μείωση με 9% λιγότερες διαγνώσεις και σημεία σταθεροποίησης με 2% λιγότερους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική επικράτεια.

Ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% ενώ οι νέες εισαγωγές παραμένουν μεταξύ 250 -300 ανά ημέρα.

Το ισοζύγιο εξιτηρίου και ΜΕΘ επομένως συγκλίνει πάλι προς την μονάδα, όπως είπε.

Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, η επιδημία μπαίνει σε νέα πραγματικότητα με ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα από τις πλουσιότερες χώρες, Αντίθετη η κατάσταση στις πιο φτωχές χώρες, που αναζητούν εμβόλια.

Επιταχύνοντας τον εμβολιασμό μας εδώ βοηθούμε και τον υπόλοιπο κόσμο είπε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ