Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Μανόλης Κορρές παρουσίασε την Πέμπτη την πρότασή του για την αποκατάσταση της κεντρικής εισόδου της Ακρόπολης στη φορτισμένη 7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως της ΥΣΜΑ.
Δείχνοντας μια φωτογραφία της εισόδου των Προπυλαίων γεμάτη με χρονολογίες τεχνικών παρεμβάσεων, από το 1850 έως το 1997, που δημιούργησαν τους οφιοειδείς διαδρόμους που οδηγούν στην κορυφή του βράχου, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, ο κ. Κορρές προκάλεσε το ακροατήριο να του υποδείξει «κάποια πέτρα» που ανήκει στη βυζαντινή ή μεσαιωνική εποχή και άρα εμπεριέχει ιστορική αξία, η οποία θα κινδυνεύσει από την υλοποίηση της πρότασής του για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης.
«Αν βρείτε κάτι βυζαντινό σε αυτό το προαύλιο, εγώ εγκαταλείπω αμέσως τη θέση μου» είπε ο ακαδημαϊκός όπως μεταδίδει η Καθημερινή.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κορρέ, η κεντρική είσοδος της Ακρόπολης θα αποκτήσει ξανά την αρχαία της μορφή, με ευθείες, μεγάλες μαρμάρινες κλίμακες και πλατύσκαλα.
«Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε εδώ και πολλούς μήνες είναι ότι αυτό το προαύλιο είναι γεμάτο από ιστορικές φάσεις που πάει να τις καταστρέψει η προτεινόμενη επέμβαση», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι τα ισχυρίστηκαν «ας έμπαιναν στον κόπο να μας τα δείξουν για να απαντήσουμε».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαμόρφωση των διαδρόμων της Ακρόπολης, εκτιμώντας ότι επιτρέπουν τη σωστή ανάγνωση του χώρου όπως τον είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας των Προπυλαίων, Μνησικλής. «Γι’ αυτό το “τσιμεντώσαμε”», τόνισε αναφερόμενος στο χώρο μπροστά από τα Προπύλαια και στο μικρό κομμάτι εδάφους που παραχωρήθηκε στο έργο του Μνησικλή, ενώ ανήκε στο Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας.