Διευκρινίσεις για τις μάσκες, που από Δευτέρα θα γίνουν υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους λόγω κορωνοϊού, έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Όπως τονίζει ο Απόστολος Βαλτάς, η μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό, «αλλά το Α και Ω για την δημόσια υγεία γι αυτό χρειάζεται προσοχή».
Από πού πρέπει να τις προμηθευόμαστε
Σχετικά με την επάρκεια, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει πως στην αγορά υπάρχουν μάσκες, ωστόσο το θέμα είναι τι είδους μάσκες κυκλοφορούν.
«Η χειρουργική μάσκα είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν, το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί ούτε από σούπερ μάρκετ, ούτε περίπτερα, ούτε χρωματοπωλεία διότι απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγκρίσεις του ΕΟΦ. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν έλεγχοι από το τμήμα εμπορίου, ώστε να διαπιστώσει ποια καταστήματα νομίμως πωλούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά υγρά», σημειώνει ο κ. Βαλτάς.
Πώς πρέπει να τις φοράμε
Εκτός όμως από τις προδιαγραφές σχετικά με την 100% προστασία, σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα φοριέται.
«Η χειρουργική μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό, είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και απαιτεί προδιαγραφές και αυτές μόνο ένα φαρμακείο μπορεί να τις εγγυηθεί, δεν είναι τσίχλες. Οποιαδήποτε μάσκα είτε υφασμάτινη, είτε χειρουργική, είτε εκείνη που φορούν οι υγειονομικοί απαιτεί προδιαγραφές. Ναι μεν όλοι φοράμε μια μάσκα, αλλά πρέπει η Πολιτεία και οι επιστήμονες να εγγυηθούν ποιες κάνουν καλό και ποιες κάνουν ζημιά. Έχω δει να φορούν ανάποδα τις μάσκες με λάθος τρόπους χρειάζεται προσοχή. Μια χειρουργική μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανώτερο μέχρι 8 ώρες και δεν είναι είδος προς επαναχρησιμοποίηση. Είναι σημαντικός ο τρόπος πως την φοράμε, γι αυτό ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως την μάσκα την πιάνουμε πάντα από το λάστιχο που έχει στις άκρες, έτσι την φοράμε κι έτσι την βγάζουμε και την πετάμε. Δεν την πιάνουμε με τα χέρια. Αυτά πρέπει ο πολίτης να τα μάθει γρήγορα», αναφέρει ο ίδιος.
Το κόστος
Τέλος, αναφορικά με την τιμή της και πως αυτή διαμορφώνεται, ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξηγεί πως «όλα εξαρτώνται από την επάρκεια στην αγορά», προσθέτοντας πως «ο φαρμακοποιός δεν διαμορφώνει ποτέ καμία τιμή, γι αυτό και την περίοδο της κρίσης κανένας μας δεν κατηγορήθηκε για αισχροκέρδεια».
«Για τις τιμές δεν είναι υπεύθυνοι οι φαρμακοποιοί αλλά τα εργοστάσια, οι εισαγωγείς, οι μεταπωλητές, οι προμηθευτές. Έτσι υπήρχαν μάσκες που αγοράστηκαν από τα φαρμακεία 1 ευρώ, 1.20, 1.30 και τώρα μπορεί οι φαρμακοποιοί να τις αγοράζουν από 0.45 λεπτά έως 0.65. Όλα εξαρτώνται από την επάρκεια στην αγορά», σημειώνει ο κ. Βαλτάς.