Στις εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι «η επιστημονική κοινότητα θέλει χρόνο» καθώς «οι προβληματισμοί είναι πολλοί».
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της παραλλαγής λέγοντας πως «δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι αν και αναμένεται να είναι αυξημένη». Όπως πρόσθεσε, στην περιοχή που εντοπίστηκε «ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού εκτινάχθηκε στο 2 που σημαίνει ότι το νέο στέλεχος επικράτησε του Δέλτα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης, η κα Θεοδωρίδου δήλωσε ότι στα λιγότερο από 100 άτομα που βρέθηκαν μολυσμένα με τη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική «η νόσηση ήταν ήπια όμως να σημειώσουμε ότι η ηλικία των ασθενών αυτών ήταν νεαρή».
Παράλληλα, μίλησε και για την προστασία των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη αναποτελεσματικότητα.
«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μάλλον μικρός» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, επικαλέστηκε μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις με βάση την οποία «η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού».
«Επομένως, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας» είπε, τονίζοντας σε άλλο σημείο ότι αποτελεί «ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο».
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Θεοδωρίδου συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία» εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον «μας υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών» αλλά και «την τήρηση όλων των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του ιού».