Μετρό: Πότε ξεκινά και πώς θα γίνει η αστυνόμευση - Ποιος ο ρόλος των αστυνομικών

Μετρό: Πότε ξεκινά και πώς θα γίνει η αστυνόμευση - Ποιος ο ρόλος των αστυνομικών Facebook Twitter
Από την επόμενη εβδομάδα η αστυνομία κατεβαίνει στο μετρό της Αθήνας
2

Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αστυνόμευσης του μετρό της Αθήνας που θα περιλαμβάνει περιπολίες σε 47 σταθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε αυτό θα συμμετέχουν συνολικά 130 αστυνομικοί, με αποστολή να περιπολούν ένστολοι (με μαύρη στολή και όχι τη συνήθη μπλε για αυτό και από χθες αναφέρθηκαν ως {Μαύροι Πάνθηρες") και με βαρύ οπλισμό, στις αποβάθρες και στα εκδοτήρια των σταθμών. Η αστυνόμευση ξεκινά μάλιστα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Το σχέδιο αυτό προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 και προέβλεπε δωρεάν χρήση του μετρό από αστυνομικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των σταθμών και  στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Αστυνομικοί σε κάθε σταθμό, όλη τη μερα

Το σχέδιο το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή αναλυτικά, προβλέπει ότι σε κάθε σταθμό θα περιπολεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός ανά βάρδια και η παρουσία της περιπολίας θα είναι συνεχής, από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα.

Όμως στους μεγάλους σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως η Ομόνοια, το Σύνταγμα θα τοποθετηθούν περισσότεροι από ένας αστυνομικοί, ενώ οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση θα επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης.

Οι 130 αστυνομικοί που μετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου διατέθηκαν από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και όλοι παρακολούθησαν διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΑΔΑ. Η παρουσία των αστυνομικών εκτιμάται από τους επιτελείς της ΓΑΔΑ ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών, περιορίζοντας τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας σε αποβάθρες και συρμούς. 

Η εφαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό θα εποπτεύεται από βαθμοφόρους των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων της Αττικής, ενώ δύο ακόμα αξιωματικοί βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της βάρδιας, ο πρώτος στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και ο δεύτερος στο επιχειρησιακό κέντρο του μετρό, στο Σύνταγμα. 

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Ελλάδα / Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Από πότε ήξερε η τότε ΚΥΠ για την προετοιμασία του τουρκικού στρατού - Οι «τρομεροί» και «σκληροί» Έλληνες κομάντο - Η προπαρασκευή των αποβατικών δυνάμεων της Τουρκίας για την πολεμική αποστολή κατά Κύπρου - Η στάση Βρετανίας, ΕΣΣΔ - Οι συνομιλίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όσο πιο βαρύς ο οπλισμός (που παραπέμπει σε τρομοκρατία η οποία σήμερα στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη) τόσο πιο εύκολο για τον πορτοφολάκια (πραγματικό πρόβλημα) να το βάλει στα πόδια .Από εκεί καταλαβαίνεις την αντίληψη (?) πραγματικότητας αυτού που πήρε την απόφαση.ΥΓ: Αν βρείτε κάποιο υποπολυβόλο στις κυλιόμενες, από τρεχάμενο "πάνθηρα" θα είναι, παρακαλώ παραδώστε το.
Πόσο μάλλον που ο βαρύς οπλισμός είναι εντελώς ακατάλληλος όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μέσα στο πλήθος.Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στη Γαλλία, μετά τα αιματηρότατα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι γαλλικές κυβερνήσεις κατέβασαν βαριά οπλισμένους στρατιώτες στα τουριστικά σημεία και σε πολλές περιοχές των αστικών κέντρων. Ομως,σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, οι στρατιώτες δεν επενέβησαν όταν πολύ κοντά τους σημειώθηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα. Η απάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν ότι, αφενός με τα βαριά πολεμικά υποπολυβόλα τους θα προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες στους περαστικούς και, αφετέρου, ότι οι άντρες τους δεν είχαν λάβει την παραμικρή εκπαίδευση μάχης ανάμεσα σε φίλιους άμαχους, όπως έχουν λάβει οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας.Η ανάπτυξη των στρατιωτών αποτελούσε απλά ένα επικοινωνιακό μέτρο καθησυχασμού (κοινώς στάχτης στα μάτια) . Κάτι τέτοιο μου φαίνεται πως ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί δεν έχω διαβάσει το παραμικρό για βαριά οπλισμένες συμμορίες κακοποιών στους συρμούς του μετρό.