«Μην εγκαταλείπετε τα ζώα»: Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους

«Μην εγκαταλείπετε τα ζώα»: Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους Facebook Twitter
0

Στα περιστατικά ζώων συντροφιάς που βρέθηκαν με φορτίο κορωνοϊού αλλά και σε σχετικά πειράματα, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως είπε ο καθηγητής, έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ.  Επίσης μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό - όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες.

Στην μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους». 

Η μελέτη

 

Ομάδα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας της Χαρμπίν ανακάλυψε πως οι γάτες είναι ευάλωτες στο να κολλήσουν κορωνοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν από σταγονίδια του αναπνευστικού τους συστήματος σε άλλες γάτες. Τα αποτελέσματα ακολουθούν την πρόσφατη περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Μία εβδομάδα αφότου η ιδιοκτήτρια άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, η γάτα επίσης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετό και οι εξετάσεις που ακολούθησαν από κτηνιάτρους στο πανεπιστήμιο της Λιέγης έδειξαν ότι το ζώο είχε όντως μολυνθεί με τον ιό.

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, σχολίασαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόπιστα αλλά δεν δείχνουν πως οι γάτες είναι σημαντικός παράγοντας στην διασπορά της νόσου μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθηγητής Eric Fèvre, πρόεδρος του τομέα κτηνιατρικής για μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις οδηγίες για πλύσιμο των χεριών αφού πιάσουν τα ζώα τους και να αποφεύγουν την στενή επαφή, ειδικά αν νοσούν με COVID-19. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτό δεν μας λέει τίποτα για το αν ο ιός που προέρχεται από γάτα μπορεί, ή δεν μπορεί να κολλήσει ανθρώπους».

Ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε πως παρόμοιες παρατηρήσεις μετάδοσης σε γάτες είχαν γίνει και σε σχέση με τον ιό SARS, που είναι γενετικά συγγενικός στην νόσο Covid-19. «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως οι γάτες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο - ή και κανέναν - στην εξάπλωση του ιού. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα ο βασικό τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για τις γάτες. Προφανώς, αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 και μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, θα ήταν λογικό να περιορίσετε τις στενές επαφές σας με τον χνουδωτό φίλο σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα».

  

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM