Την επιβολή μίνι lockdown εισηγείται η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά κυρίως για την πίεση στα νοσοκομεία λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα και τις διακομιδές στη «συμπρωτεύουσα».
Επιπλέον, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στσο «κόκκινο» φαίνεται να μπαίνουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική, όπου παρατηρείται καθυστέρηση στον ρυθμό εμβολιασμών.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ΣΚΑΪ, η επιτροπή φέρεται να εισηγήθηκε την είσοδο των πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τρεις προϋποθέσεις: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή rapid test.
Σημειώνεται πως αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη. Στην Περιφέρεια Αττικής παρατηρήθηκε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+58%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου. Οριακές ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη (+18%), Ηράκλειο (+18%) και Άγιο Νικόλαο (+17%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές στο «κόκκινο» είναι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.