«Μίσος στους δρόμους»

«Μίσος στους δρόμους» Facebook Twitter
0

Στην έκθεση της, 92 σελίδων, που κοινοποιήθηκε σήμερα η Human Rights Watch τεκμηριώνει με ρεπορτάζ στην Αθήνα και μαρτυρίες, όπως και με την ανάλυση του τρόπου που αντιμετωπίζει τα περιστατικά, την απροθυμία των διωκτικών και των δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «παρά τη σαφή επαναληπτικότητα των περιστατικών βίας και την αυξητική τάση, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να παρέμβουν αποτελεσματικά, με στόχο την προστασία των θυμάτων και τη λογοδοσία των δραστών».

«Άτομα, προερχόμενα από εμπόλεμες ζώνες, αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Αθήνα, λόγω του φόβου ότι θα δεχθούν επίθεση», επισημαίνει η Τζούντιθ Σάδερλαντ, ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη και προσθέτει: «Η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν δικαιολογούν την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη βία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο πλαίσιο της έρευνας, η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα, που ήταν θύματα ρατσιστικής βίας στο διάστημα Αύγουστος 2009- Μάιος 2012, μεταξύ των οποίων 51 που δέχθηκαν σοβαρές επιθέσεις και κατέληξαν σε νοσοκομείο. Όπως καταγράφεται, οι επιτιθέμενοι κινούνται σε ομάδες, συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια ή κράνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επίθεση γίνεται με μοτοσικλέτες, συνήθως με μαχαίρια ή σπασμένα μπουκάλια και, σε ορισμένα περιστατικά, την επίθεση ακολουθεί ληστεία των θυμάτων.

Όπως διαπιστώνεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα θύματα των επιθέσεων αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές να καταγγείλουν τις επιθέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τα θύματα- που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί- ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

Κατά την παρουσία της έκθεσης υπογραμμίστηκε ότι, ενώ το 2006 υπήρξε εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ από την πλευρά της αστυνομίας. Εξίσου, η νομοθέτηση των ρατσιστικών εγκλημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2008, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καμία καταδίκη για ρατσιστικό έγκλημα. Η δίκη- ορόσημο δυο ανδρών και μιας γυναίκας, που κατηγορούνται για επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Αφγανού Άλι Ραχιμί, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011, έχει πάρει έξι αναβολές και έχει αναβληθεί εκ νέου για τον Σεπτέμβριο. Στην υπόθεση, παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο εισαγγελέας προτίθεται να εισηγηθεί την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής για την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρότι δεν υπάρχουν γνωστές αναλύσεις της αστυνομίας ή δικαστικές αποφάσεις που να συσχετίζουν ομάδες πολιτών ή τη Χρυσή Αυγή με όσους εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι μέλη συγκεκριμένων ομάδων που συνδέονται με το νεοκλεγέν στη Βουλή κόμμα. Για παράδειγμα, η συγκατηγορούμενη στην επίθεση κατά του Άλι Ραχιμί ήταν υποψήφια, με ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους είναι παντελώς αναξιόπιστα, διαπιστώνει η Human Rights Watch και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλύσουν διεξοδικά το φαινόμενο της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα και να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Ελλάδα / Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στα Ιωάννινα και 40 ημέρες μετά εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή που φοιτούσε
LIFO NEWSROOM
Νέα πρόκληση από τον εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη: «Δεν έχετε ξανακούσει άντρα να την πέφτει άγρια σε γυναίκα;»

Ελλάδα / Νέα πρόκληση από τον εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη: «Δεν έχετε ξανακούσει άντρα να την πέφτει άγρια σε γυναίκα;»

Η εξέταση της μάρτυρα από τον εισαγγελέα πήρε ιδιαίτερη τροπή όταν της ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το περιστατικό. Ο διάλογος που ακολούθησε προκάλεσε αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από Σαντορίνη:

Ελλάδα / Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Καλύτερα να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίσουμε

«Να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM