Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση με την επιτροπή της διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο υπουργείο Παιδείας, για το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων και της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα κυρώνει τη Συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.
Για τη μισθοδοσία του κλήρου προβλέπεται η ίδρυση Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο το κράτος θα καταβάλλει ετησίως τη δαπάνη μισθοδοσίας των κληρικών, σε αναγνώριση της υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα συμφωνία.
Η ίδρυση του Ταμείου θα «απελευθερώσει» 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς και κατοχυρώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών.
Συγκεκριμένα, με τη συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, παραμένουν αμετάβλητα και δεν θίγονται:
-Το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
-Το ύψος των αποδοχών των κληρικών, που καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων
-Ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών
Όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή τους από την πολιτεία.
Παράλληλα, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αξιοποίηση της διαμφισβητούμενης, «αδρανούς και λιμνάζουσας» εκκλησιαστικής περιουσίας με οικονομικά οφέλει τόσο για το Κράτος όσο και για την Εκκλησία.
σχόλια