Ο νέος προσωρινός καταυλισμός στη Λέσβο είναι ακόμη χειρότερος από τη Μόρια, τονίζουν η Oxfam και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τρεχούμενο νερό, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Παράλληλα, ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση όλων όσοι ζητούν άσυλο, από τη Λέσβο σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
«Σχεδόν 8.000 άτομα - τα περισσότερα εκ των οποίων οικογένειες με παιδιά - ζουν τώρα σε σκηνές που δεν είναι κατάλληλες για το χειμώνα, μερικές από τις οποίες απέχουν μόλις 20 μέτρα από τη θάλασσα», αναφέρουν οι δύο οργανώσεις για τον καταυλισμό που δημιουργήθηκε στο πρώην πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Μόρια.
«Στο πλαίσιο μιας ταχείας αξιολόγησης των ζητημάτων προστασίας, την οποία πραγματοποίησε η Oxfam στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οργάνωση εντόπισε πολλούς κινδύνους για τα άτομα που ζουν στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη, την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς και την πλήρη απουσία συστημάτων αποχέτευσης και υδρορροής», επισημαίνει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις.
Οι σκηνές δεν διαθέτουν στερεή βάση και δεν παρέχουν προστασία από τον καιρό, όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές, επισημαίνεται ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ έχει ήδη πλημμυρίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα στον Οκτώβριο.
«Το φαγητό παρέχεται μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα, ενώ σύμφωνα με τους διαμένοντες είναι ανεπαρκές και κακής ποιότητας. Λόγω της έλλειψης τρεχούμενου νερού, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πλυθούν στη θάλασσα - αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ιδίως για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται σε κίνδυνο πνιγμού ή μόλυνσης από τα λύματα από τον καταυλισμό. Οι ελλείψεις σε τουαλέτες και ντους, καθώς και ο ανεπαρκής φωτισμός στο νέο καταυλισμό, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης των γυναικών σε σεξουαλική και έμφυλη βία», προειδοποιούν οι οργανώσεις.
«Αξιολύπητη ανταπόκριση μετά τη φωτιά στη Μόρια»
«Όταν ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε, ακούσαμε ισχυρές δηλώσεις από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ που έλεγαν "Όχι άλλες Μόριες". Ωστόσο ο νέος καταυλισμός έχει ορθά ονομαστεί ως μια "2η Μόρια"», δήλωσε ο ειδικός επί των θεμάτων μετανάστευσης στην ΕΕ της Oxfam, Ράφαελ Σίλαφ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιολύπητη την ανταπόκριση της ΕΕ και της Ελλάδας μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. «Αντί να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα όπου θα ήταν ασφαλείς, η ΕΕ και η Ελλάδα επέλεξαν να παγιδεύσουν τους ανθρώπους σε ένα συνεχές φτώχειας και δυστυχίας, σε έναν ακόμη ζοφερό καταυλισμό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», συμπλήρωσε.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο νέο καταυλισμό και προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές να προβούν στην άμεση μεταφορά όσων προσφύγων και αιτούντων άσυλο διαμένουν στο νησί», δήλωσε από την πλευρά της η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδική επί του προσφυγικού δικαίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
«Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταφορά όλων των διαμενόντων του νέου καταυλισμού έως το Πάσχα είναι ευπρόσδεκτο, το συγκεκριμένο σχέδιο παραβλέπει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, οι οποίες θα επιδεινωθούν με το χειμώνα», σημείωσε.
Επεσήμανε ακόμη ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη μακροχρόνιας και συνεκτικής στρατηγικής ένταξης, προκειμένου να αποφευχθεί η απλή μεταφορά ενός προβλήματος πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από το νησί στην ηπειρωτική χώρα.
«Οι πρακτικές και οι πολιτικές που οδήγησαν στην αποτυχία της προσέγγισης hotspot της ΕΕ, τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα νησιά του Ανατολικού αιγαίου, δεν πρέπει να αναπαραχθούν και να παγιωθούν στο μελλοντικό σύστημα ασύλου της ΕΕ, όπως φαίνεται να συμβαίνει με τις τρέχουσες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ», τόνισε ακόμη.